SVT har löpande rapporterat om förlossningskrisen, som de senaste månaderna har kulminerat på flera håll i landet. Förra året var beskedet från Socialstyrelsen att det saknades barnmorskor i 19 av Sveriges 21 regioner. Nu har situationen förvärrats, enligt en ny rapport från myndigheten råder nu brist på barnmorskor i samtliga 21 regioner.
– Redan nu är det stora bemanningsproblem i både storstadsregionerna och på glesbygden. Överallt saknas det barnmorskor och samtidigt är det många som väntar och säger att något måste hända för annars så går jag. Då är det ju ren logik att det kommer inte bli bättre till sommaren, tror Eva Nordlund, ordförande i Barnmorskeförbundet.
Har satsat miljarder
Sedan 2015 har regeringen satsat 7,2 miljarder på förlossningsvården och under 2022 ska det satsas ytterligare 1,5 miljarder kronor. Samtidigt har flera myndigheter fått olika uppdrag för att göra vården tryggare före, under och efter en graviditet samt förbättra arbetsmiljön för personalen på förlossningsavdelningarna.
Nyligen presenterade socialminister Lena Hallengren (S) två nya uppdrag till Socialstyrelsen som dels handlar om att kartlägga fungerande arbetssätt inom förlossningsvården, dels att undersöka hur bristen och tillgången på barnmorskor ser ut nationellt.
Vet inte hur många som saknas
För trots flera års larm om personalbrist, satsade miljarder och flera utredningar kan inte regeringen svara på hur många barnmorskor som saknas i landet.
– Jag kan inte svara på det exakt, men det är också därför vi nu har gett Socialstyrelsen i uppdrag att kartlägga hur tillgången och bristen ser ut nationellt fram till 2035, säger socialminister Lena Hallengren (S).
Ingen vet hur många barnmorskor som jobbar i öppenvården och hur många som jobbar inom förlossningen. Är det inte något man borde ha tagit reda på tidigare?
– Jag utgår från att regionerna som är huvudmän för sjukvården har bättre koll på sin egen region och jobbar väldigt hårt för att åstadkomma en arbetsmiljö som är hållbar med arbetsvillkor som gör att man vill jobba kvar, annars kan ju vi utbilda hur många som helst i ena änden. Men nu tar Socialstyrelsen hjälp av nationella kompetensrådet för att specifikt kartlägga den nationella kompetensförsörjningen. För även om varje region har koll på sitt så behöver vi också ha koll nationellt.
Faktaruta: Bristen på barnmorskor
Samtliga 21 regioner uppger att de har brist på barnmorskor. 2021 uppgav 19 regioner att det fanns en brist. Region Halland och Region Jämtland Härjedalen uppgav då att de hade tillräckligt många barnmorskor.
2019 arbetade 7 411 barnmorskor inom hälsa- och sjukvård i Sverige, enligt SCB:s senaste statistik. Det framgår dock inte hur många som arbetar i öppenvården, till exempel mödravård och ungdomsmottagning och hur många som arbetar i slutenvård, det vill säga på förlossning och eftervård.
Källa: Socialstyrelsens NPS-rapport 2022.