På BB i Lund är personalen överbelastad, vilket har lett till sjukskrivningar och uppsägningar.
– Man gör sitt yttersta för patienten och sen går man kanske in i personalrummet och bryter ihop, säger huvudskyddsombudet Michaela Norén till SVT Skåne.
I 19 av 21 regioner råder det brist på barnmorskor. Det gäller bland annat Uppsala där arbetsmiljön varit ansträngd i flera år.
I Sundsvall har många barnmorskor redan sagt upp sig – däribland ordföranden i barnmorskeförbundet. I Västmanland beskrivs en hög arbetsbelastning, i Örebro en pressad situation och i Östergötland larmar man om akut brist på barnmorskor.
Svensk förlossningsvård har generellt en hög nivå av säkerhet, och allvarliga fel är mycket ovanliga.
Men tillsynsmyndigheten Ivo har pekat ut arbetsbelastningen som en riskfaktor vid förlossningar, och SVT har i en granskning hittat flera exempel där hög arbetsbelastning kopplas till både dödsfall och allvarliga vårdskador (se faktaruta).
I Stockholm har omkring hundra barnmorskor sagt upp sig under det senaste året, varav 40 nyligen från förlossningen på Danderyds sjukhus.
Undersköterskan Sara Inzaina arbetar på neonatalavdelningen, dit nyfödda barn med extra vårdbehov kommer.
– Jag har sett en tydlig försämring i hur barnen mår, hur mammorna mår och hur upplevelsen blir. Vi har inte möjlighet, personal och kompetens att utföra den vård vi vill utföra.
Lars Navér är verksamhetschef för neonatalverksamheten vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, som har hand om neonatalvården i Danderyd. Han säger i en kommentar att man har ”ett aktivt patientsäkerhetsarbete och ett ständigt pågående arbete” med att stärka kompetensen hos personalen. ”Min bedömning är att neonatalvården på Danderyds sjukhus bedrivs på ett adekvat och patientsäkert sätt.”
Från förlossningsavdelningen på Danderyds sjukhus uppger verksamhetschefen Maria Persson i en kommentar att man efter en allvarlig incident i fjol bland annat utökat med ett operationslag på jourtid, och ”rekryterar också kontinuerligt personal för att säkerställa en god bemanning.”
Region Stockholm har aviserat mer pengar samt tillsatt en särskild förlossningssamordnare för att lösa krisen.
Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportrar.
Fallen där barn skadades
SVT Nyheter har gått igenom beslut från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, mellan 2018 och september 2021, och funnit flera fall där tillsynsmyndigheten uttryckligen identifierat hög arbetsbelastning som en bidragande orsak till allvarliga vårdskador.
Vi har hittat sex fall där ett barn dött, där tung arbetsbelastning nämns som en bidragande orsak till händelsen, samt fem fall från sjukhus i olika regioner där barn har skadats.
Beslutsdatum: 2021-03-30, Region Stockholm.
Ett kejsarsnitt försenades på grund av hög arbetsbelastning bland både läkare och barnmorskor. Barnet drabbades av syrebrist vilket påverkat barnets motoriska utveckling, men i övrigt är det friskt.
Beslutsdatum: 2020-12-02, Region Skåne.
Patienten övervakades inte i enlighet med gällande riktlinjer på grund av hög arbetsbelastning på avdelningen. När fosterövervakningen åter kopplades på sågs en uttalad fosterpåverkan och bestående skador hos barnet kan inte uteslutas.
Beslutsdatum 2019-08-22, Västra Götalandsregionen.
En kvinna som ska föda sitt första barn kommer till förlossningen med högt blodtryck. Arbetsbelastningen är hög för personalen, och hon tilldelas en oerfaren barnmorska som samtidigt ska ta hand om ytterligare en förlossning. Trots att kvinnan under förlossningen klassas som en högriskpatient görs ingen handlingsplan. Barnet föds med svår syrebrist och har i efterhand konstaterats ha allvarliga skador på hjärnan. ”Hur barnet kan utvecklas på längre sikt är ännu oklart, men svåra handikapp är troligt”, konstaterar sjukhuset i sin Lex Maria-anmälan.
Beslutsdatum 2020-01-09, Västra Götalandsregionen.
Bland annat på grund av hög arbetsbelastning och oerfaren personal fördröjdes upptäckten av avvikande fosterljud. När barnet föddes hade det sporadisk hjärtaktivitet och ingen egen andning, det överlevde men fick svåra hjärnskador.
Sjukhuset har i sin egen händelseutredning pekat ut den höga arbetsbelastningen som en av de viktigaste bakomliggande orsakerna till händelsen.
Beslutsdatum 2021-04-21, Region Östergötland.
Trots avvikande värden på fostret så fördröjs beslut om akut kejsarsnitt, när barnet väl föds har det syrebrist är svårt medtaget och får återupplivningsinsatser. Beslut fattas om att det ska få kylbehandling på sjukhus i närliggande stad. Men transporten fördröjs på grund av bemanningsbrist. Först sju timmar efter att det fötts påbörjas kylbehandling. Barnet har kvarstående skador.