• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT / Hasse Holmberg

Brist på el hotar delar av Sverige: ”Har kommit väldigt snabbt”

Uppdaterad
Publicerad

Växande städer, elektrifiering i samhället och nya industrier har gjort att delar av landet nu riskerar elbrist. Det menar den ansvariga myndigheten Svenska kraftnät, som sagt nej till att öka nätkapaciteten på flera håll.

– För tre år sen hade vi inte det här problemet, säger Niclas Damsgaard, marknadsstrateg Svenska Kraftnät.

– Vi har ett antal områden i landet där vi har problem med nätkapaciteten, säger Niclas Damsgaard, marknadsstrateg Svenska Kraftnät.

Vad leder det till?

– Det ger svårigheter för ny industri som ska etableras, växande städer, transporter, tunnelbana och liknande som kräver ny kapacitet i näten.

Sagt nej till ökat effektuttag

Svenska Kraftnät är myndigheten som ansvarar för de så kallade stamnätsledningarna. Enligt dem ligger man på eller mycket nära taket på några orter. Svenska kraftnät har redan sagt nej till ökat effektuttag tills nödvändiga förstärkningar har gjorts.

Situationen är mest ansträngd i Mälardalen och Malmöregionen.

– Vi har ju sagt nej till utökning av kapacitet både i Stockholmsområdet, Uppsala, Västerås och flera andra orter, så det är i princip i taket som det är, säger Niclas Damsgaard.

Vad är det som har lett fram till den här situationen?

– Det är en kombination. I grunden har vi växande städer, med fler bostadsområden och ökad kollektivtrafik, sedan kommer på toppen av det de stora industrierna, batterifabriker, datorhallar och liknande som vill etablera sig.

– De här industrierna har kommit väldigt snabbt, för tre år sen hade vi inte det här problemet.

Lång tid bygga nya kraftledningar

Egentligen saknas det inte el, men mycket av den produceras i norr och används i söder, och måste kunna ledas däremellan. När fler vill använda större mängder el samtidigt så behövs det en högre effekt i ledningarna för att få fram all el som efterfrågas. I dagsläget finns brister, både i överföringen mellan norr och söder och inom regionerna.

Att bygga nya kraftledningar från norr till söder tar lång tid, cirka 10-15 år. Så länge vill ingen vänta med att expandera, så man tittar också på andra lösningar, från elkablar som klarar högre effekt till mer lokal elproduktion och ett mer effektivt utnyttjande av dagens nät. Det kan till exempel handla om att sprida ut användandet över större delar av dygnet.

– Det är inte energin som är problemet utan effekten, alltså att vi gör av med väldigt mycket samtidigt, säger Kjell Andersson, som är elnätschef på kraftbolaget Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, och fortsätter:

– Vi har ju byggt motorvägar för elen, och man kan jämföra det med Essingeleden. Det är trångt vissa delar av dygnet, andra delar är det ganska så lugnt. Det är en stor utmaning att lära oss utnyttja elnätet bättre över dygnet.

Kan försvåra för bostadsbyggnader

Om efterfrågan slår i taket kommer Svenska Kraftnät att säga nej till ökat effektuttag. Det kan i sin tur försvåra utbyggnad av nya bostadsområden, kollektivtrafik eller nyetablering av industri.

Niclas Damsgaard vid Svenska kraftnät menar dock att detta inte i första hand kommer att gå ut över hushållen.

– Nej, det handlar mer om att det hindrar nyetablering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.