Brist på veterinärer i sommar – kliniker måste stänga

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stor brist på veterinärer nu i sommar. Många mindre djurkliniker måste stänga för att de inte hittar sommarvikarier. Smådjursägare kan bli tvungna att resa längre än normalt för att hitta en klinik som kan erbjuda vård, och på de större klinikerna kan man få köa rätt länge för att få hjälp.

Johan Beck-Friis, veterinär och informationschef på Sveriges Veterinärförbund, bekräftar att situationen är värre i år än tidigare år.

– Om man har smådjur så kanske man måste åka lite längre för att hitta en klinik som kan ta emot patienten, eftersom många mindre kliniker stänger till sommaren. Särskilt besvärligt kan det bli om djuret insjuknar under jourtid. Vi har sett att det är större brist på veterinärer i år än tidigare år.

LÄS MER: Cellgiftsbehandlingen förlänger hunden Ottos liv

Veterinärklinikerna för sällskapsdjur i Sverige är privatägda, vilket innebär att de inte är skyldiga att följa några särskilda regler om tillgänglighet dygnet runt och året om. Det är helt enkelt marknaden som styr.

”Några kan få åka hem igen”

Enligt Ewa Börjesson, verksamhetschef på AniCura i Bagarmossen, känner de större klinikerna genast av när någon mindre klinik håller sommarstängt. Då bildas det snabbt köer, särskilt under jourtid.

– Några av de patienter som uppsöker oss under nattetid får helt enkelt åka hem igen, om det inte är akut. Vi har inte alltid kapacitet att ta emot alla patienter under jourtid. De gånger vi har långa köer går vi alltid ut med information om detta på vår hemsida. Det lönar sig att kolla runt på nätet vem som har jour och var det är kö.

Fler utbildas

Det utexamineras fler veterinärer i Sverige nu än tidigare år och många väljer också att utbilda sig utomlands. Bara ifjol registrerades drygt 200 nya veterinärer i Sverige. Sällskapsdjuren har enligt Veterinärförbundet heller inte blivit fler, det finns idag drygt 800 000 registrerade hundar i Sverige. Men djuren lever längre och behandlingsmetoderna har blivit fler och mer avancerade, vilket gör att det behövs fler veterinärer. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.