Slagsmål, hotfulla situationer och personal som knappt hunnit lära sig säkerhetsrutinerna. Det är verkligheten på svenska anstalter där strafftiderna i genomsnitt blivit längre och där antalet intagna bara de senaste fyra åren blivit drygt 1000 fler.
Samtidigt har många i den gängkriminella miljön börjat avtjäna långa straff efter att ha dömts på bevisning från krypterade chattar. Överbeläggningar är ett problem på många håll och har lett till att antalet platser på häkten och anstalter ska utökas med 3 400 de närmaste nio åren.
För att få en inblick i nuvarande utmaningar har SVT skickat ut en enkät till fackliga företrädare för kriminalvårdarna på samtliga 34 klass 1- och 2-anstalter och fått 22 svar.
Outbildad personal
En majoritet – 59 procent – av det totala antalet svarande uppger i enkäten att säkerheten inte kan upprätthållas med dagens personalsituation. På landets sju klass 1-anstalter – där dömda mördare, gängledare och terrorister avtjänar straff – är det ännu fler: Fem av de totalt sex fackliga representanterna som svarat uppger att säkerheten inte kan upprätthållas.
En av dem är Saltvik i Härnösand. Där träffar vi kriminalvårdare och styrelsemedlemmar i lokala Seko som vittnar om den allvarliga situationen.
– Säkerheten tummas mer och mer för att man väljer att ta in många nya utan utbildning. De får inte de rätta förutsättningarna, säger Jarmo Parkkila, styrelseledamot i Seko i Härnösand.
Slogs med frusen petflaska
I september lyckades en intagen på Saltvik smuggla med sig en petflaska fylld med is ut på en lunchpromenad, och använde den som tillhygge mot en annan medintagen.
Facket menar att angreppet på medfången hade kunnat undvikas om inte två av de tre kriminalvårdarna som var på plats var nya och oerfarna. En följde med för att observera som en del av en introduktion till att jobba som kriminalvårdare.
– Är det erfaren personal kommer man aldrig ut med de sakerna, säger Lennart Svensson, kriminalvårdare och med i Sekos styrelse.
Chefen har annan bild
Anstaltschefen Radomir Sarkan säger att Saltvik har en ansträngd situation, men anser att säkerheten inte har påverkats.
– Jag ser givetvis allvarligt på de här uppgifterna som kommer från facket. Men det är inte en vardag som de kanske beskriver som jag ser i vart fall.
Hot och våld på Saltviksanstalten
2019 anmäldes 37 fall av hot och våld mellan intagna på Saltvik och har sedan legat på ungefär samma nivå. Förutom i år då 52 anmälningar gjorts fram till 6 november. När det gäller hot och våld mot personal gjordes 54 anmälningar 2019, men har därefter legat på runt 35, och det är också antalet anmälningar fram till början av november.
Källa: Anstalten Saltvik