Kritiserat byggbolag hade uppdrag på Forsmark

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Formbetong har flera gånger kritiserats för missförhållanden och lagbrott.

Nu anklagas bolaget för att ha struntat i avgörande säkerhetsintervjuer vid ett flerårigt byggprojekt på Forsmarks kärnkraftverk. Samtidigt visar SVT:s granskning att det bland Formbetongs personal funnits starka pro-ryska åsikter. Men Forsmarks kärnkraftverk ser ingen risk att man öppnat sig för säkerhetsluckor.

Företaget Formbetong beskriver sig som Sveriges främsta betongspecialist, och har under en rad år anlitats för stora byggprojekt runtom i landet.

Bolaget uppmärksammades när man 2020 stämdes av fackförbundet Byggnads och dömdes för brott mot utlänningslagen.

SVT Nyheter granskar

SVT:s granskning visar nu att Formbetong också anlitades åren 2016-2019 av Skanska, för att anlägga dammar på säkerhetsklassade Forsmarks kärnkraftverk.

Obekanta säkerhetsintervjuer

Arbetet krävde att Formbetongs personal skulle genomgå både brottsregisterkontroller, säkerhetskurs och säkerhetsintervjuer. Men när SVT kontaktar tidigare anställda så uppger den utländska personalen att man inte känner till några säkerhetsintervjuer. Inte heller den svenska personalen, som haft insyn i processen, känner till att de utländska arbetarna ska ha gjort några intervjuer.

– Säkerhetsintervjuerna är jätteviktiga, helt avgörande. Det är i intervjun som du får en känsla kring om personen talar sanning, om den är pålitlig, lojal eller har sårbarheter, säger Henrik Häggström, analytiker vid Försvarshögskolan.

Det är underentreprenören, alltså Formbetong, som haft ansvar för säkerhetsintervjuerna. Bolagets vd Stefan Söderholm avböjer intervju men tillbakavisar i en skriftlig kommentar att man skulle ha struntat i några intervjuer. Han menar att om Formbetong inte genomfört korrekta säkerhetsintervjuer, hade inte personen kunnat arbeta på Forsmark.

Formbetong svarar inte på hur många byggarbetare bolaget skickade till Forsmark, men enligt fackförbundet Byggnads handlar det om över 170 personer, mestadels utländsk personal varav en stor del med rysk bakgrund.

– Spontant kan man ju tycka att det låter mycket märkligt, inte minst i ljuset av att det ändå fanns en medvetenhet om det ryska intresset för de svenska kärnkraftverken, säger Henrik Häggström vid Försvarshögskolan.

Vägrar tv-intervjuer

SVT:s granskning visar att flera anställda under de aktuella åren profilerat sig med pro-ryska uppdateringar i sociala medier.

Två dagar efter invasionen av Ukraina publicerar en Facebook-sida med koppling till företagets personal en ny profilbild med den ryska flaggan och Formbetongs logga. I bildens kommentarsfält uppmanar en tidigare anställd sina “ryska bröder” att strida mot “fienden”.

Varken Forsmarks Kraftgrupp AB eller huvudentreprenören Skanska vill ställa upp på en tv-intervju om bygget.

Trots att personalen under arbetet befann sig inom det “kontrollerade området” närmast reaktorbyggnaderna, och arbetade med hemliga byggnadsritningar, så menar Forsmark att det inte finns någon risk att man öppnat sig för en säkerhetslucka.

Formbetongs vd Stefan Söderström tillbakavisar i sin kommentar alla anklagelser om fusk och fel. När det gäller de pro-ryska sympatierna skriver han att bolagets personal har åsiktsfrihet och yttrandefrihet och att bolaget varken kan eller vill kontrollera vad personalen uttrycker på sin fritid. (Hela kommentaren nedan.)

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportrar.

Så svarar Formbetong

Om säkerhetsintervjuerna:

För att en personal ska få arbeta på Forsmarks område måste det göras en säkerhetsprövning. Det innebär att arbetsgivaren genomför en säkerhetsintervju och det sker en kontroll mot belastningsregistret. För utländsk personal krävs ytterligare information. Det är en omfattande process. Allt underlag skickas till Forsmark som bedömer underlaget och 6-10 veckor senare beslutar om personalen kan få tillträde till anläggningen. Om Formbetong inte genomfört korrekta säkerhetsintervjuer, hade inte personen kunnat arbeta på Forsmark.

Om de pro-ryska influenserna:

Formbetongs personal är- liksom alla andra individer- tillförsäkrade åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Formbetong varken kan eller önskar kontrollera vilka åsikter dess anställda har. Formbetong har ingen information om att personal på sin fritid spritt pro-ryska/pro-sovjetisk information på sociala medier. Om Formbetong hade fått kännedom om detta , hade Formbetong inte ändå vidtagit någon åtgärd. Anledning är att personal har åsiktsfrihet och yttrandefrihet, samt att det skett på fritiden- utan koppling till arbetsplatsen.

Ur mejl från Formbetongs vd Stefan Söderström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet