Formbetong blev 2020 föremål för både ett åtal och en facklig jättestämning. I en SVT-granskning berättade anställda hur företagets chefer hotat sparka utländska arbetare som vände sig till facket.
Företaget tillbakavisade kritiken, men enligt flera källor förekom missförhållanden också när Formbetong mellan 2016 och 2019 anlitades av Skanska för att anlägga nya dammar vid det säkerhetsklassade kärnkraftverket Forsmark.
– Jag blev extremt utnyttjad när jag var på Forsmark, säger en tidigare anställd på Formbetong.
Flera sorters fusk
SVT:s källor uppger att den utländska arbetskraften tjänade betydligt mindre än de svenska arbetarna, och att företaget fuskade med tidsredovisningen.
– När det inte föll inom ramen för hur mycket man fick jobba under en månad så flyttade de över timmar till andra månader, säger en tidigare anställd.
Enligt fackförbundet Byggnads har Formbetong en historia av att inte göra rätt för sig.
– De försöker fuska med allt, säger ombudsmannen Jari Vitakangas.
Formbetongs vd Stefan Söderström vill inte medverka i en intervju men tillbakavisar i en skriftlig kommentar att man skulle ha fuskat eller diskriminerat personal. Han betonar också att man förlikades med Byggnads efter stämningen 2020.
Polisingripande efter bilolycka
Men det fanns också andra problem kring bygget. Flera personer stoppades enligt SVT:s källor av Forsmarks stickprovskontroller när de försökte ta sig in till byggarbetsplatsen påverkade av alkohol eller droger.
Vid minst två tillfällen fick polis tillkallas när personer anställda av Formbetong körde onyktra på det större område som utgör Forsmarks skyddsobjekt. De ska dock inte ha färdats nära några känsliga byggnader.
Enligt en källa inom Skanska ombads Formbetong att ta fram en handlingsplan för att komma tillrätta med problemen. Men ingen av de tidigare anställda som SVT varit i kontakt med känner till att en sådan plan upprättades.
Händelserna kan enligt experter ha inneburit säkerhetsrisker.
– Om man kört rattfull eller har alkoholproblem blir man sårbar för påverkan och rekryteringskampanjer, säger Henrik Häggström vid Försvarshögskolan.
Formbetongs Stefan Söderström skriver i en kommentar att man inte kan kommentera enskilda personalärenden men att positiva alkohol- och drogtest tagits på ”högsta allvar” och lett till ”arbetsrättsliga åtgärder”. (Hela kommentaren nedan.)
”Slutbesiktigat och godkänt”
Varken Forsmarks Kraftgrupp AB eller huvudentreprenören Skanska ställer upp på några intervjuer om händelserna.
Forsmark uppger i en kommentar att man inte sett några oklarheter med Formbetongs insatser, och att det arbete som genomförts är slutbesiktigat och godkänt. När det gäller fylleriet och polisingripandena betonar Forsmark att de inträffade utanför industriområdets avspärrningar, och att man sedan augusti 2020 har alkoholförbud på hela det större område som utgör skyddsobjekt.
SVT har även sökt Skanska som meddelar att man av hänsyn till sekretessavtal avböjer att kommentera uppgifterna. Skanska har vid upprepade tillfällen anlitat Formbetong men skriver att man sedan 2019 inte längre gör det. Varför vill man inte kommentera.
Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportrar.
Så svarar Formbetong
Om alkoholproblemen:
Givetvis kan vi inte kommentera enskilt personalärende. Formbetong har liksom Forsmark nolltolerans mot alkohol och droger på arbetsplatsen. Om en anställd skulle vara påverkad av alkohol och droger, skickas personen omedelbart hem. För att säkerställa detta sker kontroller av anställda. Om någon anställd fått ett positivt test i det slumpmässiga kontroller har Forsmark och Formbetong tagit situationen på högsta allvar och vidtagit arbetsrättsliga åtgärder. Är det detta du menar med handlingsplan? På vilket sätt som kontrollerna utförs har MBL-förhandlats med byggnads, så att både arbetsgivare och fackförbund är överens om en skyddsnivå för att säkerställa både arbetsmiljö, säkerhet och arbetstagarnas personliga integritet.
Om fuskanklagelserna:
Formbetong har tecknat Byggavtalet som innehåller arbetstidsbestämmelser. En förutsättning för att vara underentreprenör till Skanska är att man följer kollektivavtalet, så det är viktigt för Formbetong. Trots detta kan det inte uteslutas att personal vid något tillfälle arbetat långa arbetsdagar, exempelvis vid oförutsedda händelser. Vilket det normalt finns förståelse för hos både personal, fack och beställare. Däremot har det inte förekommit fusk med tider.
Ur mejl från Formbetongs vd Stefan Söderström