Trots att hösten dragit in i landet har det varit ovanligt varm i stora delar av landet, så kallad brittsommar. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brittsommaren är här – kan bli 20 grader

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren gör en sista värmepust innan hösten helt drar in över Sverige. Inom de närmaste dagarna väntar stabilt väder och uppemot 20 graders värme i stora delar av landet.

Trots att hösten dragit in har det varit ovanligt varmt i stora delar av landet, så kallad brittsommar. Det varma vädret beror på ett högtryck som växt sig starkt över Baltikum och som för upp varm luft till södra Europa och vidare till våra breddgrader.

Under onsdagen hade vi näsan 20 grader i Gladhammar och sådana temperaturer kan vi nog se ett par dagar till den här veckan, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på SVT.

Ovanligt varm för årstiden

Resten av veckan kommer det att vara uppehållsväder och värme som sprider sig långsamt norrut de närmaste dagarna, med temperaturer som för årstiden är ovanligt höga. 

Det är för årstiden väldigt varm luft som strömmar upp nu. Vanligtvis under oktober, kan man förvänta sig en maxtemperaturer på 10-11 grader i Götaland som mest. Så om man kommer upp till 19-20 så inser man att det nästan är 10 grader varmare än normalt, säger Lasse Rydqvist.

Brittsommaren ser ut att stanna en bit in på nästa vecka men hotas av ett lågtryck som drar in västerifrån.

Läsarfrågor till SVT:s meteorolog Lasse Rydqvist

Under dagen hade SVT:s läsare möjlighet att ställa frågor till meteorologen Lasse Rydqvist. Nedan har vi samlat några av de frågor som ställdes.

Betyder den varma sommaren att vi även kommer att få en varm vinter?

– Nej, det finns ingen koppling mellan en varm sommar och en varm vinter. Vi får vänta och se hur det blir senare i år helt enkelt.

Är det möjligt att vi kommer att få uppleva en vinter längre in i våren?

– Det finns faktiskt en del statistik att även om snön inte kommer tidigare så stannar den kvar lite längre. Vilket innebär att årstiden förskjuts något.

Vad innebär brittsommar?

– Någon exakt definition av den finns egentligen inte, men det ska vara sommarlikt väder och gärna efter en period med kyla. Det ska alltså vara en känsla av att ”sommaren kommer tillbaka” för att man ska få kalla det brittsommar.

Här kan du läsa mer om brittsommar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.