Ewa-Gun Westford, presstalesperson polisregion syd, berättar hur man på bästa sätt kan undvika att bli bestulen när man campar. Foto: SVT, Christine Olsson/TT

Så undviker du att bli bestulen på campingen – polisen tipsar

Uppdaterad
Publicerad

Håll ögon och öron öppna och gör det så svårt som möjligt för tjuven. Det är tipset från Ewa-Gun Westford, presstalesperson region syd, för att undvika stölder när man håller till på landets campingplatser.

– Det är tillfället som gör tjuven, säger hon.

Antalet anmälda stölder på campingar och stränder går neråt, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Förra året anmäldes 1 002 sådana brott i hela Sverige, en sänkning med närmare 35 procent sedan 2008. I topp med flest antal anmälda stölder är region syd, som innefattar Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronoberg. Där kom totalt 305 anmälningar in under 2018.

– Att region syd sticker ut har att göra med mängden campingplatser, men också det geografiska läget, säger Ewa-Gun Westford.

Ewa-Gun Westford menar att många kommer in i Sverige söderifrån och stannar på campingplatser i den delen av landet.

Smörgåsbord för tjuvarna

I Stockholm, Halland och Västra Götaland var antalet anmälda stölder på campingar och stränder näst flest under 2018, 223 respektive 220 anmälningar. Ewa-Gun Westford beskriver campingplatser som ”rena smörgåsbordet” för tjuvarna.

– Där lever man lite friare. Det är bara att gå upp och ner bland tält och förtält och se vad det är som ligger framme, säger hon.

Oftast är det tekniska prylar så som mobiltelefoner och surfplattor som blir stulna då de är enkla för tjuven att ta med sig, enligt Ewa-Gun Westford.

Sett till de senaste tio åren var antalet stölder på stränder och campingplatser i Sverige som lägst 2017. Då anmäldes totalt 887 brott. Förra året steg siffran något, till 1 002 stölder. Foto: Adam Ihse/TT

Håll koll

Största ansvaret vilar på den som äger sakerna, anser Ewa-Gun Westford. Viktigt är att komma ihåg att låsa dörren, trots att man kanske bara går ner till stranden för att ta ett snabbt dopp.

– Man måste tänka på att på en campingplats är det lika lätt som någon annanstans att saker och ting försvinner. Det är ett område som det är ganska lätt att ta sig in på, säger hon och fortsätter:

– Man kanske blir god vän med någon i husvagnen bredvid och då kan man hjälpa varandra att hålla koll. Det viktiga är att hålla koll på vad som är ovanligt och om det är någon där som inte brukar röra sig där.

Lägsta antalet anmälda stölder på campingplatser och stränder under förra året var det i norra Sverige.

Antalet anmälningar under 2018

Stöld utan inbrott på campingplatser och strandbad:

Hela landet: 1 002

Region Nord – Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrlands län: 38

Region Mitt – Gävleborg, Uppsala och Västmanlands län: 66

Region Stockholm – Stockholms län och Gotland: 223

Region Öst – Jönköpings län, Södermanlands län och Östergötlands län: 88

Region Väst – Hallands- och Västra Götalands län: 220

Region Syd – Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Skåne län: 305

Region Bergslagen – Dalarna, Värmland och Örebro län: 62

Källa: Brottsförebyggande rådet (BRÅ)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.