Beskedet ska tolkas som att Moderaterna nu i än högre grad kommer att profilera sig i frågor som rör lag och ordning. Det handlar både om att skärpa straffen och öka antalet poliser. Förslagen är en naturlig konsekvens för ett parti som redan ompositionerat sig i flyktingpolitiken och försvarsfrågan. Partiet rör sig generellt i en mer traditionell konservativ riktning, också när det handlar om rättspolitiken.
Just rättspolitiken var i praktiken det enda partisekreteraren Tomas Tobé talade om när han idag höll sitt inledningsanförande vid Moderaternas Sverigemöte i Karlstad. Inför kommun- och landstingspolitiker från hela landet pekade han ut rättsfrågan som avgörande för landet.
Läs mer: M: Fler poliser – och ingen straffrabatt
Nytt opinionsläge
För Moderaterna handlar det bland annat om att anpassa rättspolitiken till ett nytt opinionsläge där väljarna uppfattar kriminalitet och otrygghet som ett allt större politiskt problem. Förskjutningen i opinionen är inte ny, den har märkts ett längre tag i olika opinionsmätningar.
Läs mer: Oroligt i Moderaterna inför landsmötet
Men den politiska konkurrensen på området är stenhård. Den tuffaste kriminalpolitiken står inte oväntat Sverigedemokraterna för, men också Socialdemokraterna har den senaste tiden aviserat att man tänker skärpa tonen i dessa frågor. Också Liberalerna vill se hårdare tag. Moderaterna har redan tidigare rört sig i den riktningen, men tar nu ytterligare ett stort kliv.
Stort politiskt åtagande
Att Sverige ska ha 25.000 poliser år 2025 är ett betydande politiskt åtagande. Enligt Polisens officiella statistik fanns ca 19.500 poliser år 2014. Dels handlar det om en stor utmaning för polishögskolan att utbilda ett så stort antal poliser under begränsad tid. Dels handlar det om att rekrytera det antal poliser som krävs. Det sista lär inte bli alldeles enkelt i en tid när allt fler poliser lämnar yrket och där klagomålen ökar mot dåliga löner.
Till skillnad från Liberalerna som vill höja polislönerna med 4.000 kr mer i månaden för att göra polisyrket mer attraktivt anser Moderaterna att det räcker med en lönehöjning på 2.000 kronor i månaden.
Avskaffa ungdomsrabatten
Utöver dessa satsningar vill Moderaterna också skärpa straffen. Bland annat handlar det om fängelsestraff för den som hotar eller attackerar blåljuspersonal. Nu vill partiet också avskaffa den s k ungdomsrabatten för unga gärningsmän.
Frågan är dock vad partiets skärpning av rättspolitiken kan få för effekter i opinionen. Moderaterna är ju inte ensamma om att kräva en hårdare politik. Att frågan kommer att vara fortsatt het i den politiska debatten råder dock ingen tvekan om. Så länge brottsutvecklingen fortsätter som hittills och polisens uppklarningsprocent är så låg kommer frågor som rör brott och straff att ligga mycket högt på svenska väljares agenda.