Butiksägaren Katarina Malmgren vid entrén till sin butik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I de här tiderna är det katastrof för oss” – Katarina Malmgren berättar om hur hyreshöjningarna drabbar hennes butik i Gamla stan i Stockholm. Foto: Vlada Cakic/SVT

Butiksdöden: Hyresbomb slår ut butiker

Uppdaterad
Publicerad

I år väntar en ny stor hyreshöjning för butikslokaler på 6,5 procent, att lägga till tidigare stora höjningar. Samtidigt är Sveriges ekonomi i recession.

– Jag tror att vi kommer att få se många fler butiker som måste kasta in handduken, säger Martin Kits, på Svensk Handel.

De kommersiella hyrorna, de så kallade indexerade hyrorna, styrs av inflationen, alltså prisökningarna. 2024 blir ökningen 6,5 procent. Under 2023 låg höjningen på nästan 11 procent.

Det tillsammans med att folk i allmänhet fått sämre ekonomi på grund av inflationen gör att branschföreningen, Svensk Handel, befarar det värsta.

– Nu är vi i en situation där vi kommer att få hyreshöjningar på mer än 18 procent i en lågkonjunktur. Jag tror att vi kommer att få se många fler butiker som måste kasta in handduken, säger Martin Kits, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Inflationsbestämda hyror

Fastighetsägarna å sin sida menar att hyressättningen jämnas ut över tid med dagens inflationsbestämda hyror.

– Man kan konstatera att hyreshöjningarna varit ganska låga under många år. Men nu i takt med att inflationen har stuckit i väg så har de ökat, säger Anders Holmestig, vd för Fastighetsägarna Sverige.

I videon ovan kan du se butiksägaren Katarina Malmgren, i Gamla stan i Stockholm, som är uppgiven om den ekonomiska framtiden om inte hennes värd sänker hyreskraven.

Indexerad hyra

Vad inflationen är i oktober varje år bestämmer hyran året efter, för de som har inflationsbestämd hyra, så kallad indexerad hyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.