Foto: SVT

Byggbranschen ojämlik – tappar viktig kompetens

Uppdaterad
Publicerad

Nio av tio kvinnor i byggbranschen upplever att den är ojämlik och många funderar på att byta jobb. Det här kan slå hårt i en tid av omställning, då all kompetens behövs.

Branschorganisationen Byggcheferna, som representerar chefer och arbetsledare, har i en enkät vänt sig till sina kvinnliga medlemmar. 800 kvinnor har svarat.

Ojämlik lönesättning och sexuella trakasserier

88 procent anser att kvinnor och män behandlas olika i byggbranschen. Bland annat tycker en majoritet, 63 procent, att det är svårare för kvinnor att bli befordrade och sju av tio menar att lönesättningen är ojämlik.

Och nästan hälften av de kvinnor som svarat har själva upplevt eller känner till fall där andra råkat ut för sexuella trakasserier.

– Vi kommer att driva på hårt för att få en förändring. Det är attityder och värderingar hos människor som måste påverkas, säger Lars Bergqvist, ordförande för Byggcheferna.

”Kompetensbortfallet allvarligt”

Ute på byggena utgör kvinnor en extrem minoritet, det rör sig om någon procent. Bland tjänstemännen och cheferna är kvinnorna fler. Men enkäten visar att nästan var femte kvinna funderar på att byta jobb på grund av machokulturen.

– Vi ser kompetensbortfallet som det allvarligaste problemet. Det är både män och kvinnor som slutar på grund av det här och det är inte acceptabelt när vi är inne i en generationsväxling och branschen behöver all kompetens man kan få in, säger Lars Bergqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.