Foto: TT

Byggnads säger nej till bud

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 06.00 på tisdagen gick drygt 1.600 svenska byggnadsarbetare ut i strejk. Byggnads har sagt nej till medlarnas bud, och förhandlingsläget är minst sagt låst.

– Förslaget är tomt, säger fackordföranden Johan Lindholm.

Drygt 1.600 byggnadsarbetare på ett 60-tal byggarbetsplatser runtom i landet inleder strejken klockan sex på tisdagsmorgonen, det meddelade facket på måndagen.

– Byggnads vill till varje pris behålla ackordlönesystemet så som det är utformat nu. Arbetsgivarna har velat förändra det och få bort det. Men de har varit beredda att behålla det men med små förändringar. Byggnads är uppenbarligen inte nöjda, säger Per Einarsson, SVT Nyheters reporter efter strejkbeskedet.

”100-200 miljoner kronor per dag”

Johan Lindholm, ordförande Byggnadsarbetareförbundet ratar arbetsgivarnas förslag.

– Förslaget är tomt. Det finns inga framtidsinriktade förslag. Vi har också samhälleliga stora behov av att bygga i landet. Vi vill öppna upp för fler kvinnor i byggsektorn, för nyanlända och säkerställa att våra lärlingar har ett jobb att gå till efter skolan. Det kostar pengar och det vill vi tillsammans med byggindustrin få dem att tillsätta medel.

Du hoppas fortfarande att strejken inte blir av?

– Ja, det är fortfarande ljust ute, säger Johan Lindholm.

Men Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier, menar att en strejk är oundviklig, att det enda som kan stoppa strejken är att Byggnads blåser av.

– Vi förbereder oss för att det blir storstrejk och vi gör allt för att skydda oss mot det. Det är en kostnad mellan 100-200 miljoner kronor per dag, säger Ola Månsson.

”En maktkamp”

Tidigare under dagen träffade både fackförbundet Byggnads och arbetsgivarsidan Sveriges Byggindustrier medlarna i hopp om att lösa konflikten.

Enligt arbetsgivarna var budet ”en rak förlängning” av det befintliga avtalet på exakt samma nivå som för industrin.

– Nu kastar Byggnads in Sverige i en storstrejk. Och det är helt oansvarigt, säger Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier.

Han säger att 9 700 anställda kommer att påverkas av strejken som inleds på tisdag och att den kommer att kosta 100-200 miljoner kronor per dag. Månsson beskriver situationen som ”en maktkamp inom LO-förbunden”

– Det förbund som har de bäst betalda i Sverige, det går ut och säger nej och tar ansvaret för en storstrejk.

”Lamslår flera arbetsplatser”

Facket har varslat om strejk för totalt 2.600 av sina medlemmar. 1.650 av dem går ut i strejk klockan 6 på tisdagen. Bland annat är det kranförare som tas ut i strejk.

– Det är nyckelpositioner som de plockar ut, även cementarbetare. Det går inte att köra utan dessa funktioner och det lamslår flera arbetsplatser, säger Kerstin Holm, politisk reporter på SVT Nyheter.

Samtidigt har Målareförbundet lagt ett nytt varsel för att öka trycket på arbetsgivarna. Varslet innebär att ytterligare omkring 440 målare på 14 företag tas ut i strejk den 22 april, om parterna inte kommit överens innan dess.

I fredags gick omkring 260 målare ut i strejk.

Fakta: Avtalsrörelsen

  • Parterna i industrin tecknade i månadsskiftet ett ettårigt avtal som ger löneökningar på 2,2 procent. Handelns parter följde efter med ett avtal som ger lägst 590 kronor mer i månaden.
  • Flera fack i byggbranschen, däribland Byggnads, i en konstellation som kallas 6F har varslat om strejk för sina krav som i mångt och mycket handlar om ackordsystemet. 6F vill ha högre löneökningar än industrin. I fredags gick Målareförbundet ut i strejk.
  • Svenskt Näringsliv och LO rekommenderar de parter på arbetsmarknaden som har kvar att träffa avtal att betrakta industriavtalet som normerande. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.