Cancerfonden efterlyser läskskatt i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Svensk läsk innehåller mer socker än andra länders, visar en ny sammanställning från Sveriges konsumenter och Cancerfonden. Nu anser Cancerfonden att en läskskatt vore en god idé för att minska fetman i samhället.

– Det skulle vara ett viktigt led i att få en bättre folkhälsopolitik, säger generaldirektör Ulrika Årehed Kågström.

En Fanta med apelsinsmak i Sverige innehåller nästan tre gånger mer socker än om motsvarande läsk köps i Storbritannien eller Spanien, visar sammanställningen. Översatt i antal sockerbitar innehåller den svenska apelsindrycken 18 sockerbitar jämfört med sju i Storbritannien. De svenska sockernivåerna i Fanta är höga även jämfört med våra nordiska grannländer – 12,3 gram per deciliter jämfört med 7,2 gram per deciliter i Danmark och Finland.

Socker är i sig inte cancerframkallande, understryker Cancerfondens generaldirektör Ulrika Årehed Kågström i Morgonstudion. Däremot är socker en faktor till övervikt och fetma vilket ökar risken för att drabbas av cancersjukdomar.

– I många länder så har man tagit det här på allvar och velat få ned övervikten och fetman i befolkningen, bland annat genom att införa en läskskatt, säger Ulrika Årehed Kågström.

”God effekt”

Mer än hälften av svenskarna är överviktiga eller lider av fetma. Enligt Ulrika Årehed Kågström skulle införandet av en läskskatt i Sverige vara ett viktigt led i att få till en bättre folkhälsopolitik.

– Många länder som har gjort det här har haft väldigt god effekt, säger hon.

Bland annat Storbritannien och Irland har infört en skatt på sockersötade drycker, vilket lett till att sockernivåerna har gått ned, förklarar Årehed Kågström.

– För att det inte ska bli dyrare för konsumenterna så har producenterna valt att sänka sockerhalten.

Försäljningen på nedgång

Coca-cola, som producerar Fanta, säger att man under en längre tid arbetat aktivt för att minska mängden tillsatt socker i sina produkter. Försäljningen för dryck med tillsatt socker har varit på nedgång i över tio år, säger Frida Keane, kommunikationsdirektör för Coca-Cola i Sverige.

– Om ambitionen med en läskskatt är att finansiera folkhälsan så är det en ganska dålig intäkt eftersom försäljningen av dessa produkter går ner, säger hon.

Frida Keane påpekar även att Fanta apelsin och Sprite, som också har högre sockernivåer i Sverige än i många andra länder, endast är två produkter i deras sortiment.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.