Målet gäller en man som åtalats för ringa narkotikabrott efter att ha köpt cannabisolja, så kallad CBD-olja. CBD-olja är inte psykoaktivt och orsakar inte något rus. Istället uppger brukarna att de använder den som kosttillskott med smärtstillande och lugnande verkan. Mannen friades i tingsrätten och hovrätten, men i februari i år beslutade Högsta domstolen att pröva målet eftersom lagen uppfattades som luddig.
Cannabisolja är framställt av industrihampa, vilket inte är narkotikaklassat. När tingsrätten meddelade sin friande dom uppgav de att det inte var tillräckligt tydligt markerat var gränsen för undantaget avseende industrihampa gick. Den åtalade mannen uppgav också att han hade fått uppfattningen att vätskan var laglig eftersom den framställts av industrihampa som är undantagen från narkotikalagstiftningen.
”Undantaget gäller växten och produktion av fibrer”
Högsta domstolen är av en annan uppfattning.
– Undantaget gäller växten, och produktion av fiber, något man kan söka jordbruksstöd för. I det här fallet har industrihampan bearbetats på ett helt annat sätt och det kan inte omfattas av undantaget, säger Glenn Karlsson, justitiesekreterare på Högsta domstolen och föredragande i målet.
Han påpekar att det inte är CBD-oljan i sig som är narkotikaklassad utan det THC den innehåller. CBD-olja helt utan ämnet THC omfattas inte av dagens dom.
Skickar tillbaka målet till hovrätten
Riksåklagaren, som drivit målet, har yrkat att Högsta domstolen ska döma den åtalade mannen för ringa narkotikabrott. HD har dock valt att skicka tillbaka den delen av målet till hovrätten som får ta ett nytt beslut, när tolkningen av lagen nu är klarlagd.
– Vår uppgift är att reda ut rättsläget när det är oklart. Hovrätten får bedöma om uppsåt funnits och besluta om påföljd, säger Glenn Karlsson.
Den åtalades försvarsadvokat, Byron Törnström, håller inte med om HD:s tolkning.
– Jag delar inte Högsta domstolens resonemang, men respekterar det. Dock konstateras att med ledning av Högsta domstolens domslut så kommer nog flera moderna matoljor, till exempel hampfröolja med mera, försvinna från varuhyllorna, säger han.
Livsmedelsverket har förbjudit
Redan innan domen om narkotikaklassificering kom, har CBD-oljan varit i hetluften. Livsmedelsverket har förbjudit flera svenska företag från att sälja oljan eftersom cannabidiol räknas som ett så kallat ”nytt livsmedel” och måste godkännas av EU-kommissionen innan det får börja säljas inom EU. Läkemedelsverket klassar det som läkemedel, vilket också kräver tillstånd för försäljning.