Karin Comstedt Webb, hållbarhetsansvarig på Cementa Foto: Pressbild Cementa

Cementindustrin: ”Vi behöver koldioxidrening”

Uppdaterad
Publicerad

En pilotanläggning i Norge ska leda vägen även för Cemtentas fabrik på Gotland. Det är företagets plan för att få bort processutsläppen.

För Cementa finns i dag inget annat sätt än CCS ( att avskilja och rena koldioxiden för att sedan pumpa ned den i berggrunden) att få bort utsläppen eftersom koldioxiden bildas vid tillverkning av cement. På en annan fabrik i koncernen, i Norge, har tekniken testats och den kan bli en av de första att bygga rening i full skala.

– Vi har valt att fokusera på att få en helhetslösning på plats i Norge för att signalera att det är möjligt. Det kommer att vara viktigt även för förutsättningarna i Sverige, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef, Cementa.

Men det har ju varit tydligt att det här behövs, varför har inte ni legat  längre fram eller drivit det här hårdare?

– I våra klimatambitioner har ju vi tydligt pekat på behovet av CCS-lösningen under ett antal år. Finanserieringen är den stora knäckfrågan för det här, och det är precis den frågan vi måste diskutera och intensifiera med det politiska systemet.

Men kan inte kunderna betala?

– Ja om man ser vad merkostnaden för ett flerbostadshus med koldioxidneutral cement så blir påslaget inte mer än ett par procent. Så det finns en möjlighet att utveckla affärsmodellen så att man kan hantera kostnaden för CCS.

Karin Comstedt Webb pekar på att offentliga företag skulle kunna gå före genom att beställa klimatneutral cement. Trafikverket till exempel står för ungefär en tredjedel av all köpt cement.

– Vi hoppas på tydliga signaler från de centrala aktörerna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.