De flesta av landets 290 kommuner har fått sina styren, och här finns tydliga mönster av vilka partier som har lättast – och svårast – för att samarbeta med varandra.
Centerpartiet, som nu haft sonderingsuppdraget, har velat bilda regering med Alliansen och Miljöpartiet. Något både Moderaterna och Miljöpartiet hittills sagt nej till. Men i 27 av landets kommuner styr Moderaterna och Alliansen med hjälp av Miljöpartiet. Däribland Stockholm, Karlstad och Landskrona. En tydlig ökning sedan förra mandatperioden.
Rekord i blocköverskridande styren
Liberalerna styr med Socialdemokraterna i 37 kommuner. Centerpartiet har rekordet i blocköverskridande styren: Partiet styr med Socialdemokraterna i 64 kommuner – också det är fler än förra mandatperioden.
Bland andra Örebro, Kalmar, Södertälje och Västerås. Därmed är det i dag vanligare att Centerpartiet samarbetar med Socialdemokraterna, än att Miljöpartiet gör det, (37 kommuner) eller att Vänsterpartiet gör det (51 kommuner).
I Västerås styr S tillsammans med MP, C och L. Även förra mandatperioden var det blocköverskridande styre – då S, MP, C och KD.
– S har varit bra att samarbeta med, så vi fortsätter. Jag tror väljarna har sett att det gått bra, centern gick framåt efter valet och stärktes, säger Vicki Skure-Eriksson.
C och L satte sig efter valet i djupa förhandlingar både med M och S, och övervägde alternativen.
– Vi fick igenom mer liberal politik i förhandling med S än med M, säger Jesper Brandberg, liberal som nu blir kommunalråd.
Många oheliga allianser
I kommunerna finns många samarbeten som rikspolitiker säger är omöjliga. Moderater och socialdemokrater styr tillsammans i 26 kommuner, Eskilstuna, Köping och Båstad.
I riksdagen utesluter flera borgerliga partier samarbete med Vänsterpartiet. Men Centerpartiet styr med Vänsterpartiet i 19 kommuner. Även Moderaterna styr med V i fem kommuner: Köping, Arboga och Bräcke.
Moderaterna styr därmed oftare med Vänsterpartiet, än med Sverigedemokraterna som man hittills bara samarbetar med i två kommuner.
Vicki Skure-Erikssons ger ett medskick till rikspolitiker att man måste släppa prestigen och inte fastna i gamla frågor man tjafsade om i valrörelsen.
– Se möjligheter och likheter och hitta lösningar. Säg oftare ”Ja!”, säger hon.