Statsminister Stefan Löfven kan glädjas åt en dubbelseger, skriver SVT:s Mats Knutson

Analys: Centerpartiets besked en dubbelseger för Löfven

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Centerpartiets besked om en ny chans för ensamkommande innebär en dubbelseger för statsminister Stefan Löfven. Han undviker ett nesligt nederlag i riksdagen samtidigt som splittringen i Alliansen fördjupas.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Visserligen har frågan om ensamkommandes möjligheter att få stanna i Sverige framför allt drivits av Miljöpartiet, Socialdemokraterna i Rosenbad har inte varit särskilt intresserade. Men i och med att propositionen väl lades på Riksdagens bord blev det förstås också viktigt för Socialdemokraterna att den går igenom. En riksdag som kör över sittande regering är alltid en prestigeförlust för statsministern.

Sannolikt firade man alltså i Rosenbad när Centerpartiet på tisdagseftermiddagen meddelade sitt beslut. Regeringen har nu majoritet i riksdagen för propositionen att ge 9 000 ensamkommande en ny chans att få stanna i Sverige. Det nederlag som tidigare hotat är borta.

Motsägelsefullt C-besked

Centerpartiets beslut att agera räddningsstyrka skadar samtidigt allvarligt Alliansen inför den kommande valrörelsen. Beslutet bekräftar bilden av en avgrundsdjup splittring mellan partierna i en av valrörelsens viktigaste frågor.

Centerpartiets besked är också motsägelsefullt, vilket tydligt illustrerades av partiledaren Annie Lööfs presskonferens. Å ena sidan riktade hon hård kritik mot regeringens förslag, å andra sidan meddelade hon att hennes parti ska rösta för det. Det lät som att hon argumenterade för ett avslag, men resonemanget slutade ändå med ett ja.

Något förenklat kan man tolka henne som att lagtexten visserligen är usel, men att de humanitära skälen överväger för att de ensamkommande ska få stanna.

Jurister sågade förslaget

Inget annat lagförslag på senare tid har heller blivit så utskällt av expertisen som just detta. Både domstolar och inte minst Lagrådet, med landets högsta jurister, har sågat den nya lagen. Lagrådet gick så långt i sitt yttrande att man skrev ”att gränsen här har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas”.

Lagrådet anser bland annat att lagen strider mot svensk rättspraxis och att Migrationsverkets handläggningstid snarare än asylskäl avgör vem som får stanna. Lagen riskerar att skada ”upprätthållandet av prövningssystemets legitimitet i stort” varnade dessutom juristerna i Lagrådet.

Men trots den hårda kritiken från Lagrådet, och trots att alltså även Annie Lööf själv var kritisk till den nya lagen, så tycks denna kritik inte väga tyngre än att Centerpartiet ändå kan ställa sig bakom den kontroversiella lagtexten.

Stor symbolisk betydelse

Den socialdemokratiska migrationsministern Helene Fritzon var naturligtvis inte sen med att berömma Centerpartiets agerande. Och både Vänsterpartiet och Miljöpartiet jublade. För Miljöpartiet har det ju blivit en hjärtefråga att hjälpa de ensamkommande som tvingats vänta länge på besked från Migrationsverket.

Inom Alliansen är dock besvikelsen stor. Att Centerpartiet sträcker ut en hjälpande hand till den politiska huvudmotståndaren några månader före riksdagsvalet kan få stor symbolisk betydelse. De som tvivlar på att Alliansen ska kunna komma överens i en fråga som engagerar många väljare har fått vatten på sin kvarn.

Flyktingpolitikens olika delar, liksom integrationspolitiken, lär bli en av huvudfrågorna i den kommande valrörelsen. När Centerpartiet i riksdagen nu sätter ner foten i en kontroversiell fråga inom just flyktingpolitiken skickar det förstås en tydlig signal till både väljare och andra partier.

Svårt läge för Alliansen

Centerpartiets besked i dag vidgar alltså en redan djup spricka i Alliansen i flyktingpolitiken. Att Alliansen ska kunna komma överens här före valet är otänkbart.

Om Alliansen vinner regeringsmakten tvingas de förstås att försöka komma överens, men hur en sådan kompromiss skulle kunna se ut är omöjligt att föreställa sig. Avståndet har blivit allt större mellan å ena sidan Moderaterna och å andra sidan Centerpartiet.

Och även om Socialdemokraterna i dag har applåderat Centerpartiets agerande lär de inte försitta en chans i valrörelsen att anklaga Alliansen för just splittringen om flyktingpolitiken. För samtidigt som den här propositionen nu kommer att gå igenom riksdagen har Socialdemokraterna i sin retorik signalerat en skärpt ton i flyktingpolitiken.

Ammunition för SD

Också för Moderaterna är dagens besked från Centerpartiet dåliga nyheter. Sverigedemokraterna har nu fått ny ammunition i sin kritik mot Moderaterna att deras skärpta flyktingpolitik aldrig kommer att få genomslag i en alliansregering.

Migrationspolitiken blir sannolikt viktig i valrörelsen. Sex av tio väljare vill se en mer restriktiv flyktingpolitik. Dessutom kommer frågan att vara högaktuell inför valet. Migrationspolitiken blir nämligen en av de första frågorna en ny regering har att hantera, direkt efter valet.

Den tillfälliga lag med skärpta regler som beslutades 2016 löper ut redan vid halvårsskiftet 2019. Ska en ny lagstiftning vara på plats till dess måste alltså partierna sätta sig i princip direkt efter valet för att diskutera hur den ska se ut.

Komplexiteten i lagstiftningen och de politiska motsättningarna mellan partierna lär inte underlätta en sådan överenskommelse, vare sig i Alliansen eller bland de rödgröna partierna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.