En talesperson för CAR:s regeringen håller upp en T-shirt med trycket ”Je suis Wagner”. Till höger ett monument till Wagners ära i Bangui.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Förklädd nykolonialsering” – hör SVT:s afrikakorrespondent Johan Ripås om hur Ryssland har garanterat sitt inflytande i Centralafrikanska republiken. Foto: Johan Ripås/SVT

”Centralafrikanska republiken – Rysslands favoritland i Afrika”

Publicerad
Analys ·

Centralafrikanska republiken är ett mönsterland för Ryssland på den afrikanska kontinenten.

Stabilitet i utbyte mot guld har varit ledordet för ryssarna som genom Wagnergruppen har säkrat presidenten Touadéras makt och belönats med gruvrättigheter.

Nu expanderar det ryska Afrikaprojektet till fler länder.

Johan Ripås

Afrikakorrespondent

Den 12 november i år anlände 200 ryska ”militära instruktörer” i det västafrikanska landet Ekvatorialguinea. Några månader tidigare, den 10 april, skedde samma sak i Niger. I Nigers grannländer Mali och Burkina Faso hade Ryssland sedan tidigare etablerat en militär närvaro.

Allt pekar mot samma sak – Ryssland ökar sin närvaro på kontinenten.

Men det är Centralafrikanska republiken som är det ryska mönsterlandet i Afrika. Sedan slutet av 2017 har Wagnergruppen, numera Africa Corps, alltmer börjat fungera som en parallellstat.

Gruppen har haft vittgående friheter att bryta guld, som man kunnat exportera utan besvärlig inblandning av myndigheter.

Wagnerbossen ses som hjälte

När Wagnerbossen Jevgenij Prigozjin och flera andra prominenta inom Wagnergruppen dog förra året, i ett förmodat nedskjutet plan, spekulerades det i hur den ryska närvaron i Afrika skulle påverkas.

I Centralafrikanska republiken har ledningen i landet sett Prigozjin som en hjälte. I början av december i år avtäcktes en staty av honom i huvudstaden Bangui. Intill står hans högra hand Dmitru Utkin, som också dog i samma plan.

Men Prigozjins död ledde inte till någon rysk kollaps. Istället nylanserades Wagner under nytt namn, Africa Corps, och underställdes den ryska regeringen.

Målet: Tränga ut Väst

En hel del andra personaländringar har genomförts och visst har Ukraina svalt en del manskap, men ambitionerna och metoderna finns kvar.

Ambitionerna är att tränga ut Väst, särskilt Frankrike, från afrikanska länder och metoderna är erbjuda odemokratiska ledare sitt fulla stöd.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.