• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Champagnen flödar trots dålig skörd

Publicerad

Dåligt väder och mögel har gjort att årets druvskörd i franska Champagne blir en av de sämsta på decennier. Men någon brist på bubbel lär det inte bli, enligt Systembolaget.

Under våren drabbades norra Frankrike, där en stor del av champagnedruvorna odlas, av ovanligt sena frostnätter, vilket har lett till att vissa producenter förlorat 70 procent av årets skörd.

Men en olycka kommer sällan ensam. Frostnätterna följdes av hagelstormar och en epidemi av grå- och bladmögel som har gått hårt åt vinrankorna, skriver vin- och sprittidskriften Decanter.

Enligt Olivier Horiot, en vinproducent i Les Riceys, kommer snittproduktionen i området att ligga kring 2.500–3.000 kilo per hektar, att jämföra med beräknade 10.700 kilo.

Men champagne lagras i minst 18 månader så någon risk att svenskarna ska behöva klara sig utan bubbel till nyår är det inte, enligt Systembolaget. Lagren är välfyllda och årets magra produktion säljs inte förrän om ett par år.

–I Champagne har man enorma mängder i lager, just för att man har långa lagringstider. Det skulle kanske vara annorlunda om det var flera dåliga skördar i rad, säger Gad Pettersson, inköpare för franska viner på Systembolaget.

Svenskarnas konsumtion av champagne har ökat konstant sedan millennieskiftet.

– Det är mer vardagsdryck än för 30 år sedan och inte längre något som man köper bara för enstaka, speciella tillfällen, säger Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.