Rawa Majid och Charlie Weimers

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
EU-parlamentarikern Charlie Weimers (SD) vill ”likvidera” gängtoppen Rawa Majid. Foto: TT

Charlie Weimers (SD): Likvidera Rawa Majid

Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentarikern Charlie Weimers (SD) vill ”likvidera” gängtoppen Rawa Majid, uppger han på X.

Weimers har lagt upp ett klipp från talarstolen där han tar upp hur gängledaren Rawa Majid uppges kopplas till dåd på svensk mark som beordrats av Iran.

– Det är dags att slå tillbaka, säger EU-parlamentarikern.

– Annars väntar många blodiga år där andra skurkstater börjar agera efter samma mönster.

Han jämför med den amerikanske al-Qaidakrigaren Anwar al-Awlaki som dödades av USA i Jemen.

– Gängen avskräcks inte förrän vi samarbetar med USA och Israel för att likvidera gängledare som sitter säkert i tredje land.

– Låt oss göra samma sak med Rawa Majid.

SD: Vill se fängelsestraff

Sverigedemokraternas presschef Oscar Cavalli-Björkman skriver i en kommentar till SVT Nyheter att partiet tycker att Rawa Majid ”bör sitta bakom lås och bom i resten av livet. Gärna i ett fängelse långt bort.”

– Sedan är Weimers åsikt i den här frågan fullt förståelig på ett känslomässigt plan, givet den skada den kurdiska räven åsamkat både privatpersoner och samhället i stort, skriver Cavalli-Björkman.

Tidökritiken: ”Hör inte hemma i en rättsstat”

Från regeringshåll avfärdas Weimers utspel:

– Svenska myndigheter likviderar inte människor. Det hör inte hemma i en rättsstat. Däremot arbetar regeringen hårt för se till att grovt kriminella som befinner sig utomlands grips, lagförs och straffas för sina allvarliga brott, säger Caroline Opsahl, pressekreterare hos justitieminister Gunnar Strömmer i en kommentar till SVT Nyheter.

Martin Melin, rättspolitisk talesperson för Liberalerna, instämmer i justitieministerns kommentar att det inte hör hemma i en rättsstat att likvidera människor i en rättsstat och har ingenting ytterligare att tillägga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.