Chatt: Kan man bli metanolförgiftad på Mallorca?

Uppdaterad
Publicerad

Läkaren Björn Persson chattade med läsarna om metanolförgiftning som dödat flera turister i Indonesien.

Birgitta: Hej! Vår dotter reser nu i Asien och har varit på Bali. Fem flickor delade för några veckor sedan på en köpt flaska vodka, Mansion House, och blev helt utslagna i kräkningar etc efteråt. De googlade på flaskan, och fick upp en artikel med varning i Jakarta Post:: ”Methanol tainted vodka discovered in Gili Tawangan”. Vi fick veta det några dagar senare när flickorna tagit sig till Hong Kong och bad de omgående uppsöka sjukhus för provtagning.Där blev de illa bemötta ”Ni skulle isåfall varit döda nu”, men tillslut togs ett blodprov. Sjukhuset vägrade ge dem kopia på provtagningar. De sa att provet var OK. Vår fråga; Ska flickorna göra fler provtagningar, t ex leverprov eller kan man lita på läkarnas besked? Tacksam för svar.

Björn Persson: Hej, det är inte helt lätt att visa efteråt att någon blivit förgiftad med metanol, därför tyckte nog sjukhuset i Hong KOng att det var onödigt med provtagning. Om de mår bra idag tycker inte jag man behöver undersöka dem ytterligare.

Leifen: Hej ska till Mallorca i sommar. Har det varit någon som råkat ut för metanolförgiftning där som du känner till?

Björn Persson: Nej, Mallorca är nog säkert när det gäller metanol. Trevlig resa!

åke n: Har någon kollat hur mycket pengar det verkligen finns att tjäna på att späda etanol med metanol? Finns det inga politiska eller religiösa motiv för att skrämma råsupande västerlänningar? Å

Björn Persson: I Indonesien har man höjt skatten på etanol väldigt kraftigt för några år sedan (för att minska drickandet). Detta har gjort att det blivit lönsamt att späda ut etanolen med metanol (som man kan köpa billigt).

Sebbe: Har du någonsin hört talas om något liknande i Thailand eller andra länder i Asien?

Björn Persson: Nej, inte i Thailand eller andra delar av asien. Thailand skulle jag tro är relativt säkert när det gäller detta.

K Jonsson: Vilka är symptomen när man blivit förgiftad?

Björn Persson: De första symtomen är relativt diffusa (huvudvärk, kräkningar, trötthet) senare kommer synrubbningar (tex dimsyn, flimmer framför ögonen, tunnelseende) och andfåddhet. Tyvärr kommer de senare symtomen när skadorna börjat ske och det är då mycket bråttom att få avancerad sjukvård.

Jonte: vad är dina bästa råd när det gäääer att inte råka illaut?

Björn Persson: Drick alkohol på flaska med kapsyl och plombering, se på när plombering bryts och kapsylen öppnas. Drick öl. Drick inte alkohol som är ”onormalt” billig.

Anders: Var i världen är det störst risk att bli metanolförgiftad?

Björn Persson: Som turist är det framförallt Indonesien, annars förekommer metanolförgiftningar på många ställen i värden men då är det fattig lokalbefolkning som drabbas.

Anna: Hej! Jag och min sambo ska om 2 månader åka till Bali. Vi ska resa runt där och bland annat besöka Giliöarna. Vi undrar hur man ska gå tillväga om man vill ta någon drink då och då? Bör man undvika det helt eller finns det något man kan tänka på när man beställer drinkar?

Björn Persson: Drick inte drinkar med lokalproducerad arak till låga priser. Om ni köper flaskor med sprit så välj kända märken med plombering. Köp inte drinkar på små krogar.

Linda: Är det någon del av Bali som är mer drabbade än andra?

Björn Persson: Nej, de som drabbats har även druckit alkohol som de köpt i flaska i affären, dock har det varit lokala märken. Men det finns inget 100%-tigt säkert sätt tyvärr.

Mats: Du säger tidigare här att ”senare kommer synrubbningar och andfåddhet”. Vad är det för tidsperspektiv på detta? Hur länge kan man vara så att säga förgiftad utan att värre skador börjar uppträda dvs kan ha ha en latent skada under en viss period?

Björn Persson: De svårare symtomen kan komma 12-24 timmar efter förgiftningen.

Birgitta: Varför gör inte myndigheterna mer i dom här länderna för att stoppa detta?

Björn Persson: Oklart, möjligen beror det på korruption och allmänt svaga myndigheter. Drabbas turismen kan man hoppas att myndigheterna börjar ta problemet på allvar.

Lena E : Sonen var på Bali för 10 år sedan o blev förgiftad av vad han tror var metanol. Blev liggande 1 dag med olika symtom som kännetecknade det. Han uppsökte aldrig någon sjukvård utan piggnade så småningom till. Finns någon risk för att några skador kan ha uppstått?

Björn Persson: Det är osannolikt att han fått några skador om han mår helt bra i dag men om han är orolig tycker jag han ska kontakta sitt försäkringsbolag och få hjälp att kontrolleras hos en läkare.

K Wallberg: Hur många svenskar har drabbats av förgiftning utomlands?

Björn Persson: När det gäller metanol så känner jag till två svenska fall som inträffat under de sista åren.

Linda: Är vin och öl säkert att dricka?

Björn Persson: De är mycket säkrare beroende på att alkoholnivån är lägre i dem och det är mycket svårare att tillföra metanol utan att innehållet (ölen/vinet) förstörs.

Linda: Om man köper en drink på ett 4-5 stjärnigt hotell på Bali, är det säkert?

Björn Persson: Helt säkert är det aldrig, men på ett hotell som du beskriver det skulle jag säja att det är tillräckligt säkert. Undvik dock drinkar med arak.

Bosse K: Kan man se på etiketterna om flaskorna innehåller något dåligt?

Björn Persson: Nej.

Filip Karlsson: Är det förekommande i öl också? Ska nämligen till Bali i sommar tacksam för svar!

Björn Persson: Inga fall är rapporterade där man blivit förgiftad av metanol blandad i öl. Det är mycket svårare att tillföra metanol till öl så jag tror du kan dricka det säkert (i lagom mängd..)

Cissi: Hur avancerad/utvecklad är sjukvården i Indonesien?

Björn Persson: Det varierar kraftigt, det går att få avancerad och god sjukvård i de största städerna. På turistorterna kan man behandla enkla saker som tex mindre sår och infektioner. En metanolförgiftning kräver avancerad intensivvård vilket bara går att få i de större städerna.

Madde: Hur stor är risken att man får i sig sådan sprit tex i Spanien på våra vanliga familjehotell med all inclusive – dryck /drink ??

Björn Persson: Närmast obefintlig, dvs ungefär lika stor som att få det i drinken på det lokala svenska stadshotellet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.