På måndagen, mellan klockan 11 och 13, gavs det chans att ställa klimatrelaterade frågor till experter.
Nu går det inte längre att ställa frågor, men kanske någon annan undrade samma sak som du och fick svar – läs chatten här:
Ställ dina frågor till klimatexperterna
Annika Gunnarsson • Hej
Hur dåligt samvete ska man ha om man fortsätter äta t ex nöt och gris? På vilket sätt ökas växthusgaser på grund av t ex nötkreatur? De fyller ju samtidigt en funktion med att hjälpa till att hålla landskapen öppna och ökar den biologiska mångfalden om det är naturbete.
Personligen tycker jag naturbeteskött är viktigt. Vi behöver iallafall betesdjur i Sverige är få djur som skapar lika mycket biologisk mångfald som de. Man får spara koldioxid på annat sätt. Sen har jag full respekt för vegetarism ur etiskt synpunkt. Men om man äter kött hellre lite mer koldioxid-utsläpp mot sämre uppfödning
Tack för alla frågor ni skickat in! Nu har vi stängt chatten för den här gången.
Var är min fråga?
1. Vi fick in väldigt många frågor, experterna svarade på så många frågor de hann med. Kanske någon annan fick svar på samma sak som du undrade? Läs gärna i chatten.
2. Det här är inte ett kommentarsfält, skickar du in ett påstående utan fråga som inte är riktad till experterna så släpps inte din kommentar igenom på grund av det.
Slutligen kommer här ett par länkar till några av de artiklarna vi har publicerat igår och idag:
Så syns klimatförändringarna: Sinande brunnar, flyttad trädgräns och förändrat fågelliv
Här är det som varmast i Sverige - se hur det ser ut hos dig
Vill du fördjupa dig ännu mer? Här finns allt vi har publicerat på ämnet de senaste dagarna
Anna • Kommer vi komma till en punkt när allt måste stängas ner likt corona (fast mycket mer) för att rädda planeten? Eller kommer mänskligheten fortsätta bara tills allt är för sent? (Tendensen verkar ju så)
Jag tror nog inte att man kommer fram till en punkt att stänga ner (fast kanske möjligen när det gäller fossila bränslen). Är ju väldigt långsamt påverkbart system. Men väldigt svårt att sia om framtiden. Vi får hoppas det går bra!
Micke • Hej! Om hur många år kommer mänskligheten att dö ut? Med rådande utsläpp? Alla biologiska arter dör ut förr eller senare. Ni gör ett jättebra jobb SVT. Agenda igår var jättebra. Tack
Den som kunde svara på det. Vi kanske inte dör ut (även om det förstås är fullt möjligt) bara förändras. Det är iallafall en överhängande risk att planeten blir bra mycket tråkigare och ogästvänligare. Får hoppas på beboelig iallafall. Eller om man ändå hoppas, på att det blir bättre!
Hans • Läker Östersjön eller blir det bara sämre? Vi har haft sälar och bävrar mitt i centrala Stockholm den senaste tiden. Om det bara blir sämre kan vi ens vända utvecklingen?
Ja det är svårt att säga. Känns särskilt oroväckande att de större fiskarterna och nu strömmingen minskat så. Medan spiggen ökat mycket som kan äta deras rom. Kan vara omöjligt att uppnå normalt ekosystem om det en gång kraschat. Vissa saker har ju blivit bättre som att nya utsläpp av dioxiner, kvicksilver, orenat avlopp minskat rejält men tyvärr tar det lång tid innan det som redan finns begravt för gott om det nu går. Finns mycket att säga om Östersjön. Klimatmässigt kan man väl tillägga att ökad temperatur gynnar algblomming och syrefattigdom
Ej fr • Finns det risk att viltdjur kan utmana tamdjur om bete samt vatten?
2018 var det en vildsvinsgalt som rev upp innanlåren på en ko för oss (kon dog av skadorna), i hagen kopplad till ladugården.
Oj! Har faktiskt inte hört om sådan konkurrens. Men det är kanske förvånande att man inte hörde mer eftersom det känns rimligt att såna situationer uppstår under sådana omständigheter. Ursäkta det lite krångliga språket :-) Svårt när man försöker skriva snabbt!
Joachim • Jag tycker det blivit tydligt varmare och mindre moln på sommaren i Mälardalen sen jag var barn på 70-talet, samtidigt som det har blivit mindre snö och dåligt med skridskois på vintrarna. Vilken CO2-halt i atmosfären krävs för att det ska bli som förr? När räknar forskarna med att vi når dit?
När vi gick in 1900-talet låg CO2-halten på cirka 310 ppm, nu är den på runt 420. Var den ska ligga på är svårt att säga men innan industrialiseringen startade gick halten aldrig över 300 ppm på 400000 år. För att få ner halten dit krävs en teknologisk utveckling för på naturlig väg kommer den CO2 vi släpper ut idag vara kvar i atmosfären upp till 1000 år.
Stefan Görwik • Kan solceller på ett svart tak påverka inomhus temperaturen en hel del?
Om ditt tak redan är svart kommer nog inte inomhustemperaturen påverkas särskilt mycket. Ofta litgger också solceller en bit upp från själva taket (beroende på konstruktion) och då blir effekten av solceller inte alls stor på själva byggnaden.