De svarade på era frågor om den viktiga återhämtningen. Foto: Matilda Sandberg/SVT

Läs chatten om återhämtning och stress

Uppdaterad
Publicerad

Vad händer i kroppen om man aldrig får vila? Hur kan man lära sig att leva med stress efter utmattningssyndrom? Här svarade Fråga doktorn hälsas experter på era frågor.

Chatta om återhämtning

Nina • Hej Therese, vilka punkter skulle man gå genom med sin chef på jobbet för att kunna återhämta sig bättre och få stöd?

Bra med dialog med sin chef, ex;

- be att få en tydlig arbetsbeskrivning, vad som förväntas

- hur kan ni ge varandra återkoppling

- se över arbetsuppgifter och hur du kan bryta av i din aktivitet. Ex pausprogram, variation av uppgifter i dess natur ex koncentrationskrävande, ensidiga, belastande. Pauser och raster?

- utföra arbetet på arbetstid? så det finns tid för återhämtning efter arbetet

Hejdan • Är det att återhämta sig när man tittar på film i sängen?

Det beror helt på. Har du suttit stilla och arbetat framför en skärm en hel dag skulle jag nog säga att det finns lämpligare former av återhämtning. Tex motion av något slag. Har du däremot tränat hårt eller arbetat fysiskt kan en film i sängen absolut vara återhämtande.

Vad som är återhämtande beror helt enkelt på vad du gjort innan och behöver återhämta dig ifrån.

Göran • Clara, kände du att klarade att leva upp till dina egna krav innan du blev utmattad?

Nej det tyckte jag nog inte. Jag hade väldigt höga krav på mig själv och var ständigt missnöjd över allt jag inte klarade av. Idag har jag rimligare förväntningar på mig själv även om det fortfarande är något jag får arbeta med. Och så tror jag att det är för många människor.

Nu är klockan 22 och det är dags att runda av kvällens chatt. Tack för alla bra frågor och alla kloka svar från Mats, Therese och Clara! Hela chatten går att läsa framöver.

Nästa vecka ska det handla om gemenskapens betydelse i Fråga doktorn hälsa. Självklart blir det chatt även då!

Alexandra • Vilka rehab eller behandlingsmetoder finns störst vetenskapligt stöd för att de har effekt för utmattningssyndrom?

Hej Alexandra! Det finns ingen behandling som man på riktigt kan kalla evidensbaserad. Jag tolkar forskningsläget som att versioner av KBT börjar få lite bättre stöd än andra, och det är kortare behandling än ex. så kallad multimodal rehabilitering. Men återigen, vi vet inte säkert ännu vad som är effektiv behandling.

Gurra • Finns det någon statistik på hur lång tid det tar innan man kan komma tillbaka till arbete igen efter en utbrändhet

Hej! Ja, se t ex Försäkringskassans hemsida eller deras rapport Korta analyser 2017:1. Där finns sådan information, och all den statistiken är inte negativ ur stressperspektiv...

Hanna • Är det vanligt att man skiljer sig /separerar när ena parten har blivit utmattad? För att det tär så mycket på förhållandet?

Jag kan inte svara på hur vanligt det är men jag tror att alla som varit utmattade vet att det ställer stora krav på en relation och att personen som stått bredvid ibland själv visar symptom på utmattning med tiden. Just därför är det så bra om man kan försöka få hjälp från flera håll. Också den som lever med en utmattad kan behöva få stöd från någon anhörig. för att orka bära den sjuka

Daniel • Hej. Finns bara diagnosen utmattningssyndrom i Sverige?

I andra länder har den ett annat namn ex "clinical burnout" som är ganska synonymt med utmattningssyndrom. Dvs behov av återhämtning och ofta kognitiva svårigheter (problem med minne och koncentration).

Kerstin • Hur kan jag återhämta mig när mina tankar alltid rusar? Har så svårt att tex läsa eller se på film utan att jag tappa fokus efter en kort stund. Hur kan jag stressa ner och landa i stunden?

Hej! Det är svårt att veta varför dina tankar rusar och du inte kan koncentrera dig. Kanske kan avslappningsträning, så kallad stresshantering eller mindfullness passa dig? Se fokus och avslappning som en färdighet som faktiskt går att träna upp!

Agnes • Återhämtningskurvan som visades var hittar jag den?

Hej! Här hittar du en länk till just den sekvensen i programmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet