Barnläkaren Jonas F. Ludvigsson och psykoterapeuten Louise Hallin svarar på dina frågor om barns hälsa.

Läs chatten om barn

Uppdaterad
Publicerad

Fråga doktorns experter chattade med tittarna om barns hälsa.

LÄS MER: Så ger du medicin till barn

Barnläkaren Jonas F. Ludvigsson och psykoterapeuten Louise Hallin svarade på tittarnas frågor. Chatten ägde rum efter programmet den 2 mars.

Fråga doktorns chattar

Chatten:

Lena: Jag vet inte om min fråga kom med men jag uppfattade inte vad det kallades när bebisar går på potta tidigt! 

Louise Hallin: Hej,Lena, det heter Elimination Communication. Lycka till.

Jonas F. Ludvigsson: Att rapa beror sällan på att något är fel på kroppen. Om barnet är piggt och mår bra för övrigt tycker jag inte att du behöver söka läkare.

Jonas F. Ludvigsson: De flesta gånger barn får feber beror det på en infektion. Där är virusinfektioner de vanligaste, men en sänka nära 300 är mycket och talar då för bakterieinfektion. Om barnet har 41 graders feber tycker jag att föräldrarna bör söka. När det gäller alvedon går det inte att sätta en bestämd tidsgräns för när man får alltför mycket alvedon, det är en kombination av doser och hur många dagar man tar alvedon. Men att ge alvedon i normaldos (enligt fass) i ett par dagar brukar inte vara farligt.

Ramo: Autism och svensksomalier. Först sa man att det var pga vaccination och sen kom teorier om vitamin-D brist, nu verkar man ha slopat båda teorierna. Det finns pågående forskning på KI om detta. Vad har du, barndoktorn, för teorier kring detta?

Jonas F. Ludvigsson: Jag är inte expert på autism, däremot som jag sade i programmet finns det inget som talar för att autism skulle bero på vaccinationer. Det pågår just nu en hel del forskning kring genetiska riskfaktorer vid autism. Man har också funderat kring faktorer under fosterlivet eftersom autism debuterar redan vid ett par års ålder.

förtvivlad mormor: Jag är en förtvivlad mormor, har ett barnbarn dom är fem år, han vägrar att gå på toaletten och bajsa, han gör det i kalsongerna. Kissar gör han på toa. Vad ska man göra för att få rätsida på det här!

Louise Hallin: Hej, mormor. Man ska genast försöka se om det finns en bra orsak till att han vid något tillfälle blivit rädd för att gå på toa på dagis. Mycket kan hända som han inte kan berätta om och barnhjärnan hamnar snabbt i vanans makt. Arbeta på trygghet där, egen fröken som vaktar utanför osv. Samtidigt tycker jag att föräldrarna ska ha en stor regelbundenhet och kontroll över kosten så att de kan börja få honom att bajsa efter alla frukostar innan han går iväg. Lycka till

Ivarsson: Hej! Min dotter har tappat aptit och är något tröttare än vanligt. Hon sover 2-3 timmar längre än förut. Sen svettas hon mycket på nätterna (fram till kl.23). Ska jag bli orolig? Mvh

Jonas F. Ludvigsson: Om ditt barn är mycket tröttare än tidigare och svettas mycket på nätterna tycker jag att du bör kontakta läkare.

Stranda: Hej, Vår son är 5 år och har för det mesta svullen mage. Tyvärr äter han ingen frukt och inga grönsaker och är därför också väldigt hård i magen. Vi har varit hos läkaren och han menar på att det är pga av det som magen är svullen. Han har tidigare varit allergisk mot mjölkprotein (nässelfeber). Vi tror att det fortfarande är någon form av mjölkallergi då han fortfarande har lite utslag mest hela tiden. Vi var också lite oroliga för att det skulle vara glutenallergi men det sa läkaren att det inte kunde vara då man blir lös i magen av det?? Tacksam för svar.

Jonas F. Ludvigsson: Man kan inte utesluta glutenintolerans för att barnet har hård avföring även om glutenintolerans är vanligare hos barn med mycket lös avföring än hos de med förstoppning. Komjölksproteinallergi är vanligast bland yngre barn (de första levnadsåren). Komjölksallergi kan ibland vara svårt att utreda eftersom allergiproverna för komjölksallergi kan vara negativa (alltså inte visa något), men troligen är det inte det er son lider v. Den tolkning er läkare har gjort att den svullna och hårda magen beror på brist på frukt och grönsaker kan dock stämma. Förstoppning är vanlig i er sons ålder och i första hand skulle jag pröva att öka intaget av frukt och grönsaker.

Eva: Min son är 8 år och har nån form av ticks som kommer i perioder. Började när han gick i 1:an. Han liksom hummar och det är ibland olidligt att sitta bredvid honom och lyssna på detta. Vi har varit hos doktorn som säger att vi bara ska strunta i det. Själv säger han att han inte vet, men att det kliar i halsen. Vet inte om det stämmer. Känns mer som nån form av stressymtom, då han inte gör detta under lov från skolan. Med vänlig hälsning, Eva. 

Louise Hallin: 

Hej, det tror jag att du har rätt i. Be att få tid till BUP och leta noga till ni har hittat en erfaren terapeut som både han o ni gillar och gärna med erfarenhet från barn med tvångsmässiga beteenden. De kan ofta avhjälpa eller förbättra dessa saker. Lycka till

”fammo”: HAr barnbarn, 3 och 1 år, som inte vaccinerats. Om föräldrarna skulle vaccinera barnen, vilket vaccin är viktigast?

Jonas F. Ludvigsson: 

Vilket vaccin som är ”viktigaster” beror litet grand på vilken ålder barnet har. Hos små barn tycker jag att de tidiga vaccinationerna är viktiga för att skydda mot t.ex. bakterien hemophilus influenzae som förr gav hjärnhinneinflammation hos mindre barn. Men om möjligt tycker jag att alla vaccinationer som ingår i det svenska vaccinatoinsprogrammet är viktiga.

Oroliga morföräldrar: Vårt barnbarn som blir 3 år i augusti har efter några dagars feber fått en svullen lymfkörtel på ena sidan av halsen. Den är så svullen att han håller huvudet snett och är ovillig att vrida på huvudet. Har varit hos läkare och fått antibiotika , inga prover togs, om svullnaden inte går ned skulle dom återkomma. Vi undrar nu om detta är vanligt hos barn? 

Jonas F. Ludvigsson: 

Ja, detta är ganska vanligt hos barn. Läkaren gör en bedömning av körtelns storlek, form och var den sitter. En enstaka körtel av måttlig storlek som sitter på halsen kan man antibiotika-behandla för att se om den därefter försvinner. I annat fall bör ni som sagt söka igen.

Anonym: Hej, vi har ett barnbarn som har problem med urinvägsinfektioner, hon har behandlats 5 ggr sen september månad. Nu har hon återigen infektion, föräldrar vill inte använda medicin längre utan provar med citron- tranbärsjuice. 

Jonas F. Ludvigsson: Det låter olyckligt. Om det rör sig om en hög urinvägsinfektion, det vill säga en infektion som slår mot njurarna, så kan upprepade infektioner både skada njurarna och vara farliga för flickan. Om det rör sig om urinvägsinfektioner som går utan feber (och bara sitter i urinblåsan) är det litet mindre allvarligt men har flickans läkare rekommenderat antibotika bör hon absolut ta det.

veronika: hej, mitt barn är 13 år och har asperger. han har det nu jätte jobbigt på skolan och han har börjat sova jätte mycket han kan sova flera timmar efter skolan,nästan som om han har drabbats av utmattnings syndrom. vad gör man ska man ha honom hemma och missa skola vi vill att han ska må bra. 

Louise Hallin: 

Nej vet du jag tror att han har hamnat i risken för en depression. Att ha AS ger många spännande erfarenheter i en familj och för din son ,men just i tonåren när alla börjar kommunicera med en massa kodade beteenden i den gryende sexualiteten så kan man bli riktigt orolig över allt man inte förstår. Detta går över efter ngr år men eftersom dessa ungdomar allt för ofta är för ensamma så blir det tufft för dem. Sök hjälp och begär att få träffa en neuropsykolog eller psykiater vid ett autistcentrum för att finna ut om han är deprimerad ochsen se till att han får terapi och ibland medicin också.

Catarina: Barn som snarkar kan det bli problem om man inte utreder orsaken, andas genom munnen när han sover. 6-åring 

Jonas F. Ludvigsson: Det är inte ovanligt att barn snarkar och andas med öppen mun när de sover. Om barnet blir mycket trött på dagarna (kanske somnar på förskolan/dagis), får upprepade hals- eller öroninfektioner så tycker jag att ni ska söka hos läkare, t.ex. visa BVC.

Tomas: Ena testikeln kom aldrig ner då sonen föddes, då opererades han på regionsjukhuset som 1 årig. Nu efter att han fyllt 5 år har den pånytt åkt upp (samma testikel) och nu skall han opereras igen på universitetssjukhus. Är detta vanligt? Att en och samma testikel opereras 2 ggr pga att den åkt upp igen? 

Jonas F. Ludvigsson: Nej, att samma testikel åker upp efter en första operation är inte så vanligt. Men nu när den har åkt upp är säkert läkarna extra noga med operation nummer 2.

Evelina: Hej! När min dotter blir förkyld så får hon världens hosta. Hon hostar och hostar tills hon kräks och det ger sig aldrig. Har varit till vårdcentralen flera gånger och dom säger att det är vanligt och att dom inte kan göra något. Har provat molipect och ventoline och det fungerar inte. 1177 säger att det inte är någon idé ens att ge varken molipect eller ventoline för det fungerar inte. Varför skriver läkaren ut det då? Hon hostar konstant och idag kräktes hon sju åtta gånger på 1 timma. Känns som att det måste finnas något som man kan göra. Det kan inte vara möjligt att hon ska behöva ha det såhär. Min dotter är snart två år. 

Jonas F. Ludvigsson: 

Hosta beror oftast på en luftvägsinfektoin, i synnerhet om det kommer i samband med feber. Hos en del barn kan dock hosta signalera astma, och då kan man pröva en inhalationsmedicin. Det får då er läkare avgöra. Det händer att man prövar att ge ventoline mot hosta, om hostan har en astma-komponent kan vissa barn ha hjälp av medicinen men för den mesta hostan har den ingen effekt.

Tyvärr är hosta och luftvägsinfektion mycket vanligt i åldern 2 år. När barnet blir större och immunförsvaret lärt sig att hantera de vanligaste infektionerna brukar hostan också bli bättre. Besvären blir också ofta bättre under våren/sommaren.

Mormor Lisbeth: Mitt barnbarn 9 år är panisk rädd för vinterkräksjukan. Hon vågar inte gå till kompisar och leka och inte till ställen med mycket folk. Hon har handsprit med till skolan som hon använder på toan. Om hon hört om att nån kräkts blir hon hysterisk! Hur kan vi hjälpa henne 

Louise Hallin: 

Det är inte helt ovanligt att barn i den åldern får sk fixeringar och genom att fokusera på det så kan de hålla mer generell ångest i schack. Troligen en känslig flicka. 9åringar har en mkt excistensiell period där de grubblar över dödens finala tillstånd och blir mer inåtvända och oroliga. Låt henne oroa sig och acceptera hennes yttringa. ¨å med henne, inte emot henne. Om hon drar iväg så att hon blir livsstördi sina beteenden så kan ni söka hjälp på BUP. Lycka till.

Farfar: Hej Vi har ett barnbarn, 20 månader. Han vaknar 2:00 nästan varje natt. Glad och pigg. han är vaken ca. 2 tim. Föräldrarna har försökt med allt dom kan. Läggdags tidigare, senare mm. Har ni några bra förslag så att grabben sover igenom natten eller är detta normalt och dom får gå upp och leka.

Louise Hallin: 

Hej, jag kan bara säga att denne unge man är ganska typisk för sin ålder så föräldrarna får börja organisera sig och sova i gästrummet var annan natt så att man ändå sover ostört så mkt som möjligt samt ta in anhöriga då det går så att man får helsova.

Farmor Ewa : Mitt äldsta barnbarn är 8 1/2 år och sängvätare. Hon har ordinerats tabletter, signalsystem, klockor etc. men inget hjälper. Tidvis har hon även svårt att hålla tätt dagtid. Finns det någon hjälp att få alls?

Jonas F. Ludvigsson: Sängvätning är vanligt. Ibland säger vi att 2 barn per skolklass i ditt barnbarns ålder har problem med sängvätning. Ni verkar ha prövat mycket men inte blivit hjälpta. Grunden för behandling är ofta att man jobbar på flera fronter samtidigt: att barnet försöker att kissa relativt många gånger på dagtid, att barnet inte dricker sista två timmarna innan han/hon ska gå och lägga sig, att barnet sitter ned kan också vara bra eftersom det då är lättare att tömma blåsan. Sedan brukar läkaren utesluta tillstånd som urinvägsinfektion och diabetes, men de tillstånden ser man på ett urinprov vilket de flesta kontrollerar på ett ganska tidigt stadium.

Larm brukar betraktas som det mest effektiva behandlingen mot sängvätning men det kräver mycket av familjen och att barnet är motiverat. Ibland hjälper inte heller larm, då får man försöka efter en tid igen, för sängvätning växer nästan alltid bort förr eller senare. Prognosen är alltså mycket god.

Ia Nilsson: Hejsan! Jag har en liten kille på 4månader som bra fått första omgången vaccin vi ska resa till Kanarieöarna om två veckor och hinner inte få andra omgången vaccin så min fråga är om vi vågar åka med tanke på mässlingspridningen! Vad är eran rekommendation? Tack på förhand

Jonas F. Ludvigsson: 

Detta är svårt. Jag tycker egentligen att barn som far utomlands ska ha fått sin första mässlingsvaccination innan de far utomlands, men man kan inte ge mässlingsvaccination redan vid 4 månaders ålder. Jag skulle därför själv ha sett om jag kunde resa vid annat tidpunkt. Samtidigt är förstås mässling ovanligt i västvärlden men smittorisken finns.

Vilsen mormor: Hej har ett barnbarn 8 år som plötsligt sen 2 månader sedan fått en väldig separationsångest från sin mamma. Inget speciellt har hänt i familjens närhet och vi har ett stort nätverk i familjen. 

Louise Hallin: 

Hej, det första ni kan vara säkra på är att det har hänt något! Innan de vuxna själva ibland vet vad som är på gång tex konflikter i äktenskapet, sjukdomar, vuxenhemligheter som man ännu inte berättat för barnen osv så känner barnen alltid av de förändringar som kommit. Var förtrolig, berätta vad du ser, fråga lite lagom så kommer det visa sig vad det handlar om och /eller bara gå över. Trösta inte, finns där istället! Lycka till

Det var inte polio: Hej – såg kvällens program och blev besviken när ni svarade angående barn som plötsligt börjar halta och har ont i höft/benet.... Ni pratade om höftsnuva och dess symtom som kan gå över på några veckor – men det finns också en sjd som ger inflammation i själva höftkulan – Pertes -då behandlingen går ut på att avlasta höftleden under en längre tid 1/2 år, för att den inte ska bli skadad. Viktigt att skilja på och bör informeras om! Eller hur?Har egen erfarenhet – mer än 60 års evig smärta – och fel diagnos – nu ny höftled!

Jonas F. Ludvigsson: 

Hej! detta var naturligtvis otur. Nej., Perthes ska man inte på något sätt nonchalera men kanske noterade du att vi föreslog att barn med höftsnuva skulle röntgas och genomgå ultraljud, det gör man just för att utesluta mer allvarliga orsaker till höftsmärta t.ex. perthes sjukdom eller så kallad epifysiolys och i sällsynta fall fraktur eller rent av cancer.

Ragnhild Larm: Mitt barnbarn , en adoptivflicka från Kina är Matvägrare. Hon är 3 år och har varit här i 1 år. Hon har inte gått upp i vikt sedan hon kom, väger 10 kg. Har dock vuxit några cm, till 84 cm. Äter minimalt och bara lax och kyckling inga mjölkprodukter . Får kalk och D vitamin. Vad kan man göra oc hur allvarligt är det undrar orolig mormor.

Louise Hallin: 

Det bästa resultatet jag fått är om mamma börjar behandla henne som en nyfödd flicka. Låtsas att hon är en baby, mata bara flytande med suga för hennes del, mkt naken hud, somna i mamma famn, babyspråk, bära på kroppen hela tiden, klä på mata inget duktigt. Hjälp henne att regrediera och börja om, hon behöver det och visar det. Var inte rädda om hon beter sig som en baby. Så fort hon har ”tankat” upp sig kommer hon att raca upp tillsin egen ålder och bli en hel människa. Det kan ta ngr veckor eller ett halvår. Bara hon vet när det är klart och INGEN gång får mamma och också senare pappa tappa orken. Lycka till, jag har sett det fungera många ggr, ssk med adoptivbarn

Michaela: Vad innehåller vaccin för farliga ämnen och hur påverkar detta kroppen??

Jonas F. Ludvigsson: Olika vacciner innehåller olika komponenter. Det har t.ex. spekulerats i att det var någon komponent i vaccinet mot svininfluensa som påverkade risken för svininfluensa. Att komponenter i vaccinet skulle kunna spela roll för komplikationer vid vaccination ligger också bakom en del stora studier, bland annat en studie som tittat på komponenter i mässlingsvaccin  men som då inte fann någon koppling till autism.

Jag är dock ingen superexpert på vaccinationer.

Maja: Hur länge (dagar eller veckor) klarar sig en 18 månaders utan mat? Endast lite vätska?

Louise Hallin: 

Inte ens ett dygn med feber. Måste söka läkarhjälp.

tesse: Hej. vet inte om min fråga om växtvärk kom med. Finns det nåt som heter växtvärk? och i så fall vad är det?

Jonas F. Ludvigsson: 

Ja, växtvärk förekommer hos mindre barn. Värken kommer på nätterna och sitter ofta vadmuskulaturen. Vad den beror på vet man inte men det finns ofta ett ärftligt drag, och värken går över av sig självt så småningom.

Nikolina: Är det farligare med 39.3°c på en 5 månaders kille som är 6 veckor prematurfödd

Jonas F. Ludvigsson: Jag tycker inte att 39.3 grader hos en pojke som är född 6 veckor för tidig men nu är 5 månader är farligare än 39.3 hos en 5  månader pojke som är född i normal tid.

Gunilla Löfgren: Hej Har ett barnbarn som fyller 2 år snart han har haft hög feber flera dagar men är nu feberfri .Har fått en massa prickar på kroppen och han är ganska trött.Dom tror det är virusprickar.Vad innebär detta.

Jonas F. Ludvigsson: Det kan mycket väl vara virusutslag. Vid vissa infektioner, t.ex. 3-dagarsfeber så kommer utslagen först ett par dagar efter att febern startat. Men det kan också röra sig om en annan typ av virusinfektion. Det är positivt att febern har gått över.

Helena: Vår 4-åring har fortfarande skorv i hårbotten. Jag har tagit bort det m barnolja och kam för något år sedan men det kommer tillbaka. Ska jag ta bort det med något annat eller kommer det att försvinna av sig själv så småningom? Är det tecken på någon brist? 

Jonas F. Ludvigsson: Skorvi hårbottnen brukar inte bero på någon brist.

Ingalill: Mitt barnbarn på fyra år ,får hysteriska skrikanfall som inte går över vidskärms för folk runt omkring tror att hon blir misshandlad.

Louise Hallin: 

Hon har bara hittat ett oslagbart sätt att avbryta eller få kontroll över en situation. I det läget kan ni inte nå henne med prat eller krav så det är bara att vänta. När hon har lugnat sig och tårarna kommer så ska ni vara snälla. Inga förmaningar eller kallt bemötende! Vad omvärden tycker får ni väl helt enkelt bara skjuta åt sidan och tänka på att ALLA har varit i samma situation ngn gång.

Ola: Vår son (9mån) har de senaste tre dagarna fått upp vällingen på kvällen. Vi har inte bytt välling, vi ha haft den i ca 2 mån och han får behålla all annan mat. Vad kan det bero på? Han har varit snuvig senaste veckan. Påverkar det?

Jonas F. Ludvigsson: 

Ja barn som får infektioner kräks mycket lättare. Ett skäl till att han får upp vällingen kan vara att välling är lättflytande och därför enklare ”studsar tillbaka upp från magen”. Alla barn har en ventil mellan matstrupen och magsäcken men den är inte så tätslutande, och flytande mat kommer enklare upp. Sedan är det så med en del barn att när de är sjuka äter de framförallt välling. Det är positivt eftersom välling innehåller mycket vätska. Men, när man äter stora mängder i taget så kräks man oftare (till skillnad från annan mat som ditt barn kanske äter ”litet av”när han är sjuk)

Anette: Jag satt och väntade på tips hur man ska göra för att få en fyraåring att sova hela nätterna, eftersom det inte kom upp så ställer jag frågan samt att få honom att sova längre än till kl 06 på morgonen oavsett om han somnar kl 19 eller kl 20 eller senare. han är jätte trött på eftermiddagarna eftersom han vaknar så tidigt samt vaknar ett par gånger på nätterna. 

Louise Hallin: 

Om han somnar mellan 7-8 på kvällen och inte vaknar före 06.00 så har han fått fullt tillräckligt med sömn. Att han vaknar till vid drömmar eller annat och dessutom somnar om varje gång så har du inte bara tur, du har ett helt normalt barn också.

Örontrött: Hej. Våran kille på 13 månader skriker fruktansvärt högt och mycket. Han får uppmärksamhet. Öronproppar och vänta på bättre tider? Mvh Jan

Louise Hallin: 

Ja just så, ett mkt bra råd. Det kommer att gå över

Jonas F. Ludvigsson: Om ni varit på akutmottagningen och den första sänkan var positiv kommer sannolikt den andra att också vara positiv (om inte pojken blivit betydligt sämre och fått nya besvär som han inte hade vid första kontakten med akuten). Man kan ha feber i en vecka utan att det är konstigt. De flesta feberepisoder i 2.5-års-åldern beror på virusinfektioner och självläker, men det händer att virusinfektioner övergår i bakterieinfektioner,.

mormor: Ett av mina barnbarn, en pojke, fick halsmandlarna avklippta till hälften här om året och upptäcktes samtidigt en polyp bakom halsmandlarna som togs bort. Hur vanligt är polyper på småbarn? Innan operationen snarkade han väldigt och lät som han hade andningsuppehåll. Pojken är idag 5 år. Mormor

Jonas F. Ludvigsson: Jag har inga siffror på hur vanligt ”stora polyper” är. Det är troligt att han blivit bättre för att polypen togs bort, samtidigt blir många barn spontant bättre när de växer (de får större utrymme i munnen/svalget att andas).

Jette Andersson: Hej.Mitt barnbarn som är 15 mdr har fått smärtsamma blåsor i munnen. Tungan har också fått en tjock vit beläggning. Han har svårt att äta och verkar ha väldigt ont. På dagis säger de att det är flera barn som har drabbats av detta virus. Barnbarnet har haft väldigt mycket infektioner sedan han började dagis men jag har inget minne av att mina egna barn fick liknande virus. Då han samtidigt har flera tänder på gång så tycker jag då synd om honom. Vad kan man göra för att underlätta? Mvh farmor Jette

Jonas F. Ludvigsson: Virus kan ge väldigt olika symptom och blåsor i munnen kan vara ett. Hos mindre barn händer det att man får svamp på tungan. Det är inte allvarligt men om den vita beläggningen på tungan håller i sig kan ni höra av er till BVC.

V: Den här frågan riktar sig kanske mest till Louise. Jag har en ettårig dotter, jag känner mig ofta otillräcklig som mamma, är trött, har kort tålamod. Känns som jag inte har den där ”naturliga modersinstinkten”, och som att jag fortfarande är lika ”egoistisk” som före jag fick barn. Har känts så hela ända sen hon föddes, jag upplevde förlossningen som jobbig (kände mig misslyckad) o första tiden som tuff. Dottern mår fint, utvecklas bra, har en engagerad pappa (som nu tagit över föräldraledigheten) och en klippa till mormor. Tror du att hon påverkas av att jag känner mig stressad, ledsen o otillräcklig? Kan det göra henne otrygg med mig? Kan det göra henne mer klängig och gnällig? Och kan det påverka henne på längre sikt trots att hon verkar må fint nu? Hörde ngnstans att en tuff första tid (inkl förlossning) sätter spår i barnet? Säkert svårt att besvara men vore intressant m en reflektion. 

Louise Hallin: 

Du ska ta kontalt med en psykolog som är van att arbeta med mammor efter förlossningen. Det låter som du är i riskzonen för en efter-förlossningen-depressin. Ca 12 % nav alla nyförlösta mammor derabbas av det. Ibland ökar den risken om ens egen mamma var nedstämd själv när man föddes, ngt du kan prata med din mamma om. Ta det långsamt under terapin och om du blir diagnostiserad med depr så var inte rädd att ta emot medicin , det kan räcka med ett halvår eller allra helst ett år för att det aldrig ska komma tillbaka. Vänta inte, dotterns lilla barndom är nu och ditt första moderskap också.

mormor: Hur vanligt är det med talstörning hos barn? Har ett 5-årigt barnbarn med talstörning och han ligger efter med 1-2 år och har lite svårt även med det sociala på dagis som att dela med sig av leksaker och ”samarbeta” i gruppen. Har resurs på dagis och logoped och psykolog följer utvecklingen. Kommer detta att möjligen rätta till sig? Eller att tiden får utvisa? Rose-Marie

Jonas F. Ludvigsson: 

Talstörningar hos mindre barn är vanligt. Tiden får utvisa hur det går med ditt barnbarn i detta fall, men visst gör logopedeer och psykologer nytta!

Ingrid Sundin Alm: Mormor: Mitt barnbarn på 6 år får ofta magont efter det att hon ätit. Är också ibland hård i magen. Jag fick Crohns vid 15 års ålder, liksom min tvillingsyster. Min dotter har aldrig haft problem. Kan det gå i arv till jäntan. Ska man ta avföringsprov från henne och kolla. Smärtan kommer i mellangärdet, precis som jag hade o då var det Crohns sjukdom.

Jonas F. Ludvigsson: Crohns sjukdom är ovanligt vid 6 års ålder men om både du och din tvillingsyster har Crohns sjukdom så har ni uppenbarligen ganska mycket ärftlighet är Crohn. Om smärtan hänger i så tycker jag att ni ska söka och då berätta om ärftligheten för läkaren. Det finns bajsprover som har relativt hög känslighet för Crohns sjukdom.

Mormor Maj-Britt: Hej! Mitt 9-åriga barnbarn är ”väldigt bra” på att böja sina leder i armarna och fingrarna. Yttersta fingerlederna på varje hand kan böjas i konstiga vinklar och armbågslederna knäpper och vrids halvvägs runt. Han styr ju själv över detta och har inte, som ett yngre syskon, råkat ut för att något hoppat ur led när det inte var menat så. Han tycker att det är jättekul att visa omgivningen vad han kan göra med sina armar och händer men jag blir lite betänksam. Kan det vara skadligt för hans leder att hålla på så här? V ad beror det på att man kan göra så här? Jättetacksam för svar!

Jonas F. Ludvigsson: 

En del barn har en mycket hög rörlighet. Jag har inte hört om några barn som farit illa för att de vridit sina leder. Sannolikt är detta något han gör nu när han upptäckt att han kan men slutar med i sinom tid. Om han mår bra för övrigt och inte har ont i leder eller muskler tycker jag inte att du behöver göra någonting.

Tillägg:

Det har kommit in synpunkter på att barnets besvär skulle kunna bero på EDS och hypermobilitetssyndrom. Det är riktigt att detta förekommer hos barn, i synnerhet hos de som har ärftlighet för detta tillstånd. Det är dock ovanligt, så de flesta barn som är överrörliga lider inte av EDS och hypermobilitetssyndrom.

Om överrörligheten är uttalad så kan man ändå söka hos distriktsläkare, och det finns fastställda kriterier för när man ska ställa diagnosen. Hypermobilitetssyndrom kan vara besvärligt och under senaste året har jag själv påbörjat ett forskningsprojekt som rör hypermobilitetssyndrom hos gravida kvinnor. Det är alltså ett tillstånd man bör ta på allvar.

/Jonas F. Ludvigsson

Annelie: Har ett barnbarn, kille 4 år som fått diagnosen periodiska feber. Vad betyder detta och går det att bota? Han är sjuk en vecka i månaden med hög feber, ont i nacke och mage och med blåsor i munnen. Verkar vara ovanligt då det inte finns så mycket kunskap i vården om detta. 

Jonas F. Ludvigsson: 

Hej! vad jag vet går inte periodiska febrar att bota. Prognosen är dock god och det brukar gå över. Vid hög feber rekommenderar många läkare NSAID, ibland i kombination med avledon, men prata med din läkare.

Johanna: Hur hanterar man barn och ilska. Vi har en son som lätt tjurar ihop. Han fyller ändå 10 år i sommar så jag tycker att hans sätt borde bli bättre med åren. Han kan utan förvarning bli jättearg, både i skolan och hemma och är omöjlig att prata till rätta. Han vill sällan förklara varför han blir så arg. Annars är han en go kille med extremt stort hjärta. Inga övriga diagnoser eller svårigheter. Vi har försökt prata med honom. Att det är ok att bli arg men att hans beteende inte är ok och att han måste förklara varför han blir sur så vi kan hjälpa honom. Tyvärr är det svårt då han nästan måste tjura och va arg klart innan man kan nå honom igen. Hemma funkar väl det men i skolan finns ju inte den tiden. Hur kan vi hantera detta?

Louise Hallin: 

Eftersom din son i allt övrigt är helt normal och välfungerande så faller misstanken att han har lite för stort utrymme att ta sig fram genom denna strategi. Jag råder er att sluta prata med honom om hans beteende och i stället berättatt nu har du tröttnat på detta och sen sätter du upp ett regelsystem Så fort detta händer ska han omedelbart avlägsna sig från alla andra i familjen och inte återvända förrän han lugnat ner sig. Om han själv vill är han väljkommen att prata om sin upplevelse när han lugnat sig. Det andra som kommer att hända är att om han inte följer detta så kommer han att få dataförbud 1-3 dygn , som ni finner klokt. Nästa steg är telefonlöst en vecka och senare en månad osv. Det är hans jobb att testa om ni verkligen menar det så det får ni ha en beredskap om liksom hans försök att styra er bmed hans ilska. Håll ut, detta funkar nästan jämt

Sara Forsblom : Jag hörde frågan om pottanvändning för barn under 1års ålder. Jag undrar om ni avråder till denna ”träning” (positiv förstärkning)upplever ni det kan ”stressa” babyn? Med vänlig hälsning, Sara 

Louise Hallin: 

Det är inte dessa positiva mammors erfarenheter vad jag kan förstå. Kontakta dem så får du mer info

Daniel: Vår 3-åriga dotter har haft 38 graders feber i fyra dagar och klagat på värk i örat. Värken försvann i lördags samtidigt som vi upptäckte en gulbrun sörja i örat. Vårdcentralen säger idag vaxpropp, utesluter öroninflammation eftersom värken är borta, ser inte trumhinnan pga vaxet. Vi vill utesluta sprucken trumhinna. Kan man behandla med spray mot öronvax och bör vi gå på återbesök för att kunna undersöka trumhinnan när det går att se den igen? Kan man utesluta att det varit öroninflammation bara för att värken är borta?

Jonas F. Ludvigsson: Man kan inte utesluta att det varit öroninflammation för att värken är borta. Däremot  brukar man inte behandla ensidig öroninflammation hos barn i 3-årsåldern om inte trumhinnan spruckit. Att nu flera dagar i efterhand inspektera trumhinnan för att konstatera om den varit sprucken eller ej kan vara svårt. Men om er flicka mår bra nu så har nog infektionen läkt ut. Om ni upplever att flickan skulle höra dåligt om 1-2 månader (som tecken på att inte trumhinnan läkt ordentligt, om den nu spruckit) skulle jag beställa tid för en öroninspektion. men då kan det vara klokt att skaffa något från apoteket att lösa upp vaxet med innan ni går till läkaren för att ge dem så god förutsättningar som möjligt.

skrållan : Hejsan Vi har en 3,5 årig son som har sedan tre veckor fått anfall som blir som senadrag i hela kroppen. Det börjar i benen och vaderna sen spänner han magen och armarna. Ett anfall/flera anfall efter varandra kan pågå allt från några sekunder till två timmar. Oftast vid sänggående eller uppvaknande. Han är oftast kontaktbar och vi kan avbryta anfallen. Vi har gjort magnetröntgen och svaret var jättebra, normalt och inga epileptiska förändringar. Idag har vi gjort sömn EEG. Om det inte är epilepsi vad kan det vara då?

Jonas F. Ludvigsson: 

Det låter som om er son är korrekt utredd. På det ni beskriver hade jag också misstänkt epilepsi, men jag föreslår att ni tar en diskussion med er läkare när EEG-tolkningen är klar.

Sofia: Hej! Vet inte om min fråga kom fram!? Vår son blir tre år i april och ska bli storebror i juli i sommar. Vi sen sen i julas kört med kalsonger inne och snart börjar vi träning ute och även på förskolan. Han ska få nytt rum lite längre bort i huset från vårt sovrum eftersom vi vill prioritera hans sömn sen när bebisen kommer. Finns rum bredvid där pappan kan sova också. Rummet blir som en slags 3-åes present. Sen vill vi sluta med napp innan bejisen kommer. Blir detta för mycket förändringar för honom under våren? Är rädd att vi tar bort för mycket, blöjan, napp och hans rum. Men med rummet känns det ändå bättre att flytta honom nu än sen när bebisen har kommit. Hur ska vi tänka?

Louise Hallin: 

Ni kan försöka det mesta men bör räkna med att han snarare kommer att backa i sin mognad och utveckling och behöva vara extra nära mamma på nätterna och inte alls vara intresserad av att sluta med nappen. Vänta med det är mitt råd

Farmor i Östersund : Mitt barnbarn 4 år en pojke har fått diagnosen Henoshoneline purpura, efter att besökt akutvården/barnklinik ett antal gånger. Han har då haft förstoppning och svåra magsmärtor regelbundet och även mörka utslag på kropp och rumpa. Jag kan se att han är nedtagen, blek och trött. Men tydligen behövs ingen behandling. Om evt ledbesvär uppstår bör han söka läkare och då kan kortisonbehandling bli nödvändig. Jag som farmor känner oro och undrar hur länge ska han behöva känna sig besvärad av detta?

Jonas F. Ludvigsson: 

Henoch-Schönlein purpura är en vaskulit eller så kallad kärlinflammation som ofta drabbar hud, ibland leder etc. Barnet får ofta utslag på precis de områden du beskriver. Nya utslag kan komma de närmaste 2-4 veckorna men tillstånder har god prognos och brukar gå över helt. De flesta med henoch-schönlein brukar inte behöva behandlas. Däremot kan det vara bra att kontrollera ett urinprov om det inte är gjort ännu.

Fråga doktorn: Redaktionen tackar för era många och intressanta frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorns chattar

Mer i ämnet