Sofia bästa knep för att komma igångAnders Hansen: Därför är det så svårt att komma igångAnders Hansen: ”Jag vill plocka bort uttrycket 'träna'”Träning och motion – en tillbakablickTräningens betydelse för blodtrycketKondition eller styrka? Vad är bäst?Träning, psykisk ohälsa och antidepressiv medicinHur mycket ska man träna?Sofia Åhman: Vill slå ett slag för mer idrott i skolan
Se mer om träningens betydelse i Fråga doktorn hälsa på SVT Play.
Chatta om träning
Anna • Hur ser effekten av aktivitet ut för en person som är djupt deprimerad? Dvs har man sett att deprimerande tillfrisknar snabbare från en depressioner om personen börjar röra på sig under själva depressionen?
Om man är djup deprimerad så behöver man medicin, som Anders sa idag i progarmmet. Men det är alltid bra att röra på sig samtidigt. problement är att man är obenägen att röra sig om man är svårt deprimerad. så stratgein blir här att medicinera föst.
Ava • Hej! Det sägs ju att träning är bra för allt. Efter att varit sjukskriven för utmattningssyndrom har jag dock ett problem som sitter i, efter flera år. Så fort jag höjer ansträngningen så följer stark trötthet 1-2 timmar efter träningen, men sen sömnproblem på natten och sjukdomssymtom dan efter. Testat att lägga träningen tidigare på dagen, har gett viss effekt men de problemen kvarstår. Har hört om fler som har det så och frågat både läkare o fysioterapeuter men aldrig fått något svar på vad det kan bero på och vad man kan göra åt det. Hur ska vi som har det så, i olika åldrar, må bättre och nånsin få bättre kondition/styrka? Bästa hälsningar Fd Träningsvan 50-åring
Jag vågar inte svara på vad det beror på. Kanske ska du köra lite kortare och/eller lite mindre intensivt? Kanske pröva någon annan form, tex att simma. Vägen tillbaka från utmattning kan vara mycket lång men erfarenhet är att fysisk aktivitet brukar hjälpa, dock inte när det är som värst, då måste man vila,
Harre • Jag har styrketränat 4 ggr/vecka i 5 månader nu utan att fuska. Senaste 1,5 månaderna hae jag bara ätit vegetariskt, såsom linser, nötter, havregrynsgröt och grönsaker. Upplever en enorm (och förvånande) styrka på gymmet. Är ofta starkare än träningskompisen som både äter kött och proteinpulver 2-3 ggr/dag. Vi började träna tillsammans och har hållt i passen lika bra. Finns det vetenskapliga bevis för vegetarisk kost och extra styrka? Allt protein är ju från växtriket från början väl? Tänker även vad som sägs i Netflix-dokumentären, What the Health. Sant eller bluff?
Jag är inte kostexpert,mer än i rollen som idrottsläjkare, så frågan bör gå till ngn kostexpert i kommande program. Men det finns, vad jag vet, inget eller svagt stöd för att vegetatisk kost skulle vara bättre än "balndad kost". Inte heller extra protein har så väldigt starkt stöd, men litet mer.
Eva • Tack för ett bra program där jag dock saknar era tankar om lågintensiv träning såsom
mediyoga t ex för att varva ner efter jobbet, för 70 plusare eller vid utmattningsrelaterade besvär och smärta... Hur tänker ni där?
Hej! Nästa tisdag ska Fråga doktorn hälsa handla om just återhämtning. Skicka gärna in din fråga till fragadoktorn@svt.se :)
Margareta • Hej! Vad säger ni om den nya flugan ” run- streak ” där man ska springa 1,6 km/ dag? Kan det vara skadligt för en 60-årig kropp som är van vid måttlig, regelbunden fysisk aktivitet?
Jag gillar iden efterssom man inte behöver ta ett beslut varje dag, man bara kör sina 1,6 km i ur och skur! Men börja med "fast-walk streak" dvs gå 1,6 km i hölgt tempo varke dag någon månad eller två, sedan kan du jogga samma sträcka i lungt. Dvs börja försiktigt och tänk på skaderisk!
Elisabeth 56 år • Jobbar dagtid och kan bara träna kvällstid. Blir alltid uppmanad att äta efter passet och fylla på m energi. Samtidigt försöker jag ha ett ”ätfönster” på ca 8 Tim/dag och fasta ca 16 Tim/dygn. Detta för att cellerna städar och lagar sig under svältperioden istället för att bara bygga nytt. Jag har haft 2 cancerdiagnoser och vill undvika fler. Så hur ska jag tänka om detta med matpåfyllning efter träningen då det egentligen är fasta för mig?
Min personliga åsikt och erfarenhet är att regelbunden aktivitet och matintag är viktigt. Det finns nog inga bra studier som visar att man behöver mer fasta än man naturligt får på natten när man sover. Jag tycker att man skall balansera träningen med bra matintag för bäsat effekt. Ej heller äta frö mkt förstås.
Mia • Läste att man tappar 50% av sin muskelmassa från 50 år till 70 år. Innebär det att oavsett hur mkt man tränar så kan man inte få massa muskler ju äldre man blir? Tränar på att kunna göra armhävningar, som jag inte orkar idag. Kanske ska ge upp den träningen då då jag är över 60 år för det är lönlöst?
Tvärtom. Vad jag menar är att styrketräning blir allt viktigare med åren, just för att man tappar muskler om man inte är och förblir aktiv. Kämpa på!