Åklagarmyndigheten går igenom den så kallade hinderskatalogen, eftersom det kan finnas både absoluta och tillfälliga hinder mot en utlämning.
– Regeringen vill ha ett yttrande och vänder sig då till Åklagarmyndigheten som har bäst kunskap, säger chefsåklagare Kim Andrews.
Ett tillfälligt hinder kan vara att någon är dömd för ett brott i Sverige och då ska en eventuell påföljd verkställas i Sverige före utlämning kan ske, berättar Kim Andrews.
Lång katalog
Det kan även finnas absoluta hinder. Avsaknad av ”dubbel straffbarhet” kan vara ett sådant hinder. Det innebär att gärningen även måste vara straffbar i Sverige, inte bara i Kina.
Påföljden i Sverige för brotten måste vara fängelse i minst ett år för att en utlämning ska kunna ske. Det finns även hinder mot utlämning vid militära och politiska brott.
Förföljelser och brister i mänskliga rättigheter i hemlandet kan också vara absoluta hinder.
– Och så finns preskription. Allt ska gås igenom och så kommer riksåklagaren att yttra sig och regeringen fatta ett beslut, säger Kim Andrews.
Häktad på obestämd tid
Den misstänkte mannen är häktad tills vidare – utan tidsbegränsning. Mannen måste själv agera om han ska få häktningen omprövad. Högsta domstolen har hittills inte ändrat tingsrättens häktningsbeslut efter att mannen motsatte sig detta.