Paulina Brandberg på justitiedepartementet säger att de grundläggande humanitära principerna kommer i första hand. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Magnus Eriksson/SVT

Regeringen kan avgöra frågan om utlämning till Kina

Uppdaterad
Publicerad

När den svenska utredningen av Kinas anklagelser mot en av landets mest efterlysta misstänkta brottslingar är klar kommer frågan om utlämning att prövas i Högsta domstolen. Ytterst kan det bli en fråga för regeringen.

– Jag tror att det här är ett ovanligt besvärligt ärende, säger Lars Werkström, rättschef på Åklagarmyndigheten.

Bara en gång tidigare har frågan om att lämna ut en person från Sverige till Kina behandlats i Högsta domstolen. Men den gången avbröts utredningen eftersom brotten var preskriberade.

– Det innebär att det är obruten mark, jag kan konsterna att vissa andra europeiska länder har utlämnat till Kina på senare år, men det är klart att det finns frågetecken beträffande mänskliga rättigheter och dödsstraffsfrågan, säger Lars Werkström.

Inget utlämningsavtal

Om Högsta domstolen inte ser några hinder för utlämning så är det i slutändan regeringen som måste fatta beslut om det går att utlämna honom eller inte.

Sverige har inget utlämningsavtal med Kina, men det utesluter inte att en utlämning ändå kan ske.  

Därför står Sverige nu inför en unik och svår situation. Där Kina å sin sida väldigt gärna vill ha honom utlämnad, samtidigt som Sverige ska avgöra om anklagelserna stämmer och om han kan utlämnas utan att riskera att utsättas för till exempel dödsstraff.

– Man vill ju ha ett gott internationellt samarbete samtidigt som Sverige har grundläggande humanitära principer som vi absolut ska leva upp till och de principerna kommer alltid i första hand, säger Paulina Brandberg, departementssekreterare på justitiedepartementet.

Oklar tidsplan

Riksåklagarens utredning av anklagelserna och hinder för att utlämna till Kina pågår, exakt när den är klar kan ingen svara på i dagsläget.

– Det normala är att en sån här utredning tar några månader, man behöver få in kompletterande material och i det här fallet så kan det behöva översättas, så det tar tid, säger Lars Werkström.

Under tiden sitter den anklagade mannen fortsatt häktad i Sverige.

– Kommer det inget nytt till utredningen inom en snar framtid kommer vi att begära en omprövning av häktningsfrågan, säger hans advokat Abdel-Hay Alami.

Vill inte svara

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson avböjer att svara på frågor om hur regeringen ser på häktningen och vilka principer som regeringen går efter i den här typen av fall.

– Det här är ett pågående rättsfall som vi inte kan kommentera och det ligger inte på regeringens bord, säger hans pressekreterare Adriana Haxhimustafa till SVT Nyheter.

Så går en utlämning till

  • Berört land skickar en begäran om utlämning till Sverige.
  • De bifogar sin utredning om de misstänkta brotten. Justitiedepartementet kontrollerar utredningen, om det inte är uppenbart att brott inte begåtts går utredningen vidare till Riksåklagaren som ska undersöka förutsättningarna för utlämning. De kontrollerar förhållandena i landet och anklagelserna mot personen.
  • När deras utredning är klar ska Högsta domstolen pröva om utlämningen lagligen kan beviljas. Om de inte ser några hinder överlämnas utredningen till regeringen som fattar det slutliga beslutet.

Källa: Regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.