Äpplen och päron blandas. Tillväxtverkets representation har inte alls varit så vidlyftig som det har framställts.
Christina Lugnet slår nu ifrån sig den senaste tidens kritik.
–Vi har hållit en restriktiv linje, säger den tidigare generaldirektören.
–Jag känner att de här rubrikerna om intern revision är väldigt missvisande. Man har lagt allt i en korg och dragit felaktiga slutsater, säger Christina Lugnet i en intervju, den första sedan hon fick sparken, i Haparandabladet, lokaltidning i kommunen där Lugnet tidigare varit kommunchef.
Tillväxtverkets representationsnota de senaste två och ett halvt åren uppgår enligt Lugnet till 550 000 kronor – cirka tre procent av medieuppgifternas 16,5 miljoner kronor. Den stora skillnaden förklarar hon med att olika utgifter, som seminarie- och utbildningskostnader, felaktigt räknats i representationen.
Inte heller håller hon med om bilden att verket lagt stora pengar på bland annat chokladprovningar.
–När vi granskat har vi sett att det är inget som är vanligt förekommande, förutom ett fåtal avvikelser. Chokladprovning har kostar 113 kronor per person.
Det enda fel Christina Lugnet medger är valet att hålla en så kallad medarbetardag på Grand Hotel, och hon anser att inte att det fanns grund för att ge henne sparken.
–Man har helt gått på mediernas version, säger hon.
På Haparandabladets hemsida finns en förkortad version av intervjun med Christina Lugnet.
Fakta
Fakta: Skandalen kring Tillväxtverket
- Enligt DN:s genomgång har Tillväxtverket lagt mer än 7,5 miljoner kronor på seminarier och intern representation sedan 2010, dessutom ytterligare 9 miljoner på internutbildningar och andra konferenser.
- Christina Lugnet, 58 år, utsågs till generaldirektör för den nya myndigheten Tillväxtverket den 1 april 2009. Tillväxtverket tog över uppdrag från främst Nutek och Glesbygdsverket som lades ned. Regeringen har valt att sparka Lugnet och hon får nu en tjänst på regeringskansliet. Lugnet får behålla titeln, fri bostad och en månadslön på 91 000 kronor.
- Tillväxtverket är en nationell myndighet med omkring 300 medarbetare på nio orter. Verkets budget för 2012 är cirka 3,7 miljarder kronor. Verket ska stödja affärsutveckling i små och medelstora företag och ge stöd åt företag att investera och nyanställa.