”Civil beredskap ännu sämre än den militära”

Uppdaterad
Publicerad

Den civila beredskapen har rustats ner ännu mer än den militära, därför är sårbarheten större och uppförsbacken är större på den civila sidan. Det säger Försvarsminister Peter Hultqvist till SVT. Ändå satsas långt fler miljarder på den militära upprustningen.

Försvarsministern menar att det finns stora sårbarheter på den civila sidan. El-nät. Kraftverk, telenät och broar är känsliga för sabotage. Men också sårbarhet för IT-attacker, pandemier och liknande.

Han menar att nedrustningen skett parallellt med en militär nedrustning, men att det gått ännu längre på den civila sidan. Därmed är också sårbarheten större- av flera skäl.

– Sårbarheten står förstås i relation till hur långt vi gått med nedrustningen. Kring civila system finns också en utveckling med internationalisering och snabbhet med system som förutsätts fungera, men kanske däremot inte är planerade för att hantera krissituationer.

”Förvånar mig inte”

Han tycker till exempel att alla borde ha en batteridriven radio hemma.

Tidigare har säkerhetspolisen talat om att främmande makt skaffar sig information om vägar, broar, infrastruktur. Inför folk och försvar-konferensen som börjar imorgon varnar Energimyndigheten idag att Ryssland kartlägger el-nät energiförsörjning, kraftverk, och även nyckelpersoner som jobbar inom energisektorn, kanske i syfte att förbereda sabotage.

– Det förvånar mig inte, säger Peter Hultqvist.

Utländskt ägande problematiskt

Försvarsminister tycker också att ett särskilt problem är att många känsliga anläggningar och system som tidigare var samhällskontrollerade har privatiserats och i vissa fall helt eller delvis ägs av utländska bolag. 

Det gäller både vård och IT men inte minst energi och kärnkraftverk. Försvarsministern talar här om ett politiskt misslyckande.

– Det har funnits en naivitet, en våg av outsourcing svepte genom samhället med nyliberalt tänkande, och där en del fungerar men en del är ett nyliberalt misslyckande, säger Peter Hultqvist. Och han medger att det också gäller socialdemokratiska regeringar som tex. av avreglerade energimarknaden.

Det har talats mycket om Sveriges bristande militära förmåga och regeringen har kritiserat tidigare nedrustning och satsat 25 miljarder extra för att stärka det militära försvaret. Men trots att ministern menar att den civila nedrustningen gått längre satsar man bara 1, 3 miljarder där.

– Här är det fråga om att det behövs tid att hantera olika saker. Vi fattade beslut om 1, 3 miljarder i augusti, men har redan presenterat ytterligare åtgärder för att stärka ledningsstrukturer, och hur man hantera krigsviktiga företag, så jag tycker vi snabbt följer upp den rapport fick vi fick precis före jul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.