Leverantören av äggen har vid en rutinkontroll upptäckt salmonella i ett av de stall där äggen har värpts, uppger matkedjan.
”Coop tar händelsen på mycket stort allvar och utreder med leverantören hur detta har kunnat ske”, skriver man på sin hemsida.
Pengarna tillbaka
Kunder som har köpt någon av produkterna med aktuella bäst före-datum uppmanas lämna tillbaka dem till Coops butiker och få pengar tillbaka.
Salmonella kan innebära en hälsofara men vid upphettning till 70 grader dör salmonellabakterien.
Återkallelsen gäller följande produkter
Återkallelsen gäller följande produkter med följande bäst före-datum:
- Coop Ägg Frigående inomhus, 12-pack, storlek ML, bäst före-datum 2023-01-26, 2023-01-27, 2023-01-28.
- Coop Ägg Frigående inomhus, 24-pack, storlek M, bäst före-datum 2023-01-26, 2023-01-27, 2023-01-28.
- Xtra Ägg Frigående inomhus, 15-pack, storlek S, bäst före-datum 2023-01-26, 2023-01-27, 2023-01-28.
Salmonella
Salmonellabakterier lever i tarmen och sprids framför allt via livsmedel.
I Sverige är mindre än en procent av alla livsmedel och livsmedelsproducerande djur smittade med salmonella. Det skiljer sig från flera andra länder i Europa, där smittan ofta finns i exempelvis rå kyckling och ägg.
Varje år drabbas omkring 3 000 personer i Sverige varav de flesta smittas utomlands. Typiska symtom är buksmärta, feber och diarré.
Det går att minska risken att insjukna genom att skölja grönsaker noggrant, ha god hygien vid matlagning och hetta upp maten tills den blir rykande varm. Salmonellabakterierna dör vid temperaturer över 70 grader.
Källa: Folkhälsomyndigheten.