• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Antalet gäster vid varje bord på krogar och restauranger höjdes från fyra till åtta personer redan i juli, men än finns en rad coronarestriktioner och rekommendationer att förhålla sig till. Foto: Johan Nilsson/TT och Stefan Jerrevång/TT

Coronarestriktioner och förbud – det här gäller just nu

Uppdaterad
Publicerad

Trots att vi har ”hållit i och hållit ut” i vad som känns som evigheter är pandemin ännu inte över. Restriktionerna har dock förändrats och lättnader införs i omgångar. Så hur ska man egentligen bete sig nuförtiden? SVT Nyheter har sammanställt några av de förbud och rekommendationer som gäller just nu.

Planen var att vi skulle nå steg fyra – som bland annat innebär att alla deltagarbegränsningar tas bort – i september, men på grund av smittspridningen har regeringen meddelat att man avvaktar med besked om nya lättnader.

Fortfarande gäller de nationella, allmänna råden om att alla ska stanna hemma vid symtom på covid-19, tvätta händerna ofta och noggrant, hålla avstånd och arbeta hemifrån om man kan.

Om du träffar personer som du normalt inte träffar bör ni, för att umgås smittsäkert, också hålla avstånd och umgås utomhus. Även vaccinerade personer bör enligt myndigheterna följa de grundläggande råden. Detta eftersom det fortfarande är möjligt att bära på smittan och sprida den vidare.

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla som har rest utanför Sverige och Norden att testa sig efter hemkomst, oavsett om man har symtom eller inte.

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar

  • Inomhus utan sittplatser: 50 deltagare. Med sittplatser: 300 deltagare.
  • Utomhusarrangemang utan anvisade sittplatser: 600 deltagare (motionslopp och liknande tävlingsformer 900). Med sittplatser: 3 000 deltagare. Sällskap ska kunna hålla minst 1 meters avstånd i sidled samt framåt och bakåt från andra sällskap. Varje sällskap får vara högst åtta personer.
  • Bland annat nattklubbar, diskotek, konsertlokaler, teaterföreställningar, idrottstävlingar, sportarenor, kyrkor, moskéer och liknande lokaler omfattas av bestämmelser för arrangemang.
  • Privata fester och tillställningar i hyrd lokal eller annat utrymme: 50 personer.
  • Demonstration: 1 800 personer.

Mer finns att läsa på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Krogar, restauranger och kaféer

Sällskap ska kunna hålla 1 meters avstånd till andra sällskap. Max åtta personer får sitta vid samma bord inomhus. Utomhus finns ingen begränsning när det kommer till storleken på sällskap. Krogar och andra serveringsställen måste också vidta åtgärder för att förhindra smittspridning.

Privata fester

Omfattas inte av juridiskt bindande regler men Folkhälsomyndigheten anser att privata fester i hem eller trädgård bör undvikas samt att utomhus är att föredra om man ändå har fest.

Butiker, gym och sportanläggningar

Verksamheter med lokaler som är så stora att de kan släppa in 500 kunder/besökare eller fler bör göra en särskild riskbedömning av om det finns risk för att trängsel uppstår i eller i anslutning till lokalerna. De ska också vidta särskilda smittskyddsåtgärder för att minska risken för trängsel.

Badhus/badanläggning

Ingen begränsning i antalet besökare. Men arrangemang på sportanläggningar och idrottshallar kan omfattas av ordningslagen och begränsningsförordningen.

Gallerior, köpcentrum, bibliotek och andra offentliga lokaler

Inte heller här finns några begränsningar. Detsamma gäller marknader och mässor, nöjes- och temaparker.

Den här artikeln uppdaterades 26/8. Ändringar eller lokala skärpningar kan därefter ha tillkommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.