Över 80 procent av den vuxna svenska befolkningen har fått en vaccindos mot covid-19. Nästan 60 procent har dessutom fått en andra dos och anses därmed ha ett bra skydd mot allvarlig sjukdom.
Med den kunskap kring pandemier som fanns innan det nya coronaviruset drabbade världen hade det inneburit att flockimmunitet väntade runt hörnet. Sedan kom de muterade varianterna och ställde alla kalkyler på ända.
Risk för ny våg
Nu när smittspridningen återigen är på uppgång finns det därför en risk för en ny våg. Den bedömningen gör Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet.
– I många länder där man har kommit ännu längre i vaccineringen än Sverige har man ändå sett en kraftig smittoökning den senaste tiden. Bland annat tänker jag på Israel, Storbritannien och USA, säger hon till SVT Nyheter.
Bedömningen av vad som kan anses vara en ”acceptabel” nivå av smittspridning kan göras utifrån flera faktorer, säger Fall. Förutom belastningen på sjukvården spelar även risken för långsiktiga problem efter sjukdom roll.
Men det faktum att vaccinen inte ger ett hundraprocentigt skydd och att vissa människor av medicinska skäl inte kan vaccinera sig ger anledning till att hålla smittan i schack.
– Vi måste åtminstone undvika de enorma smittvågorna som den här gruppen inte kan skydda sig mot.
”Vi lär oss fortfarande”
Även Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet, tycker att det finns anledning till att vara försiktig. Det finns inga på förhand givna värden för vilken smittspridningsnivå som minimerar risker. Framför allt inte i det läge vi befinner oss i nu.
– Vi lär oss fortfarande. Men så småningom, när vi vet hur bra vaccinen skyddar, kan vi inte bara titta på samhällsspridningen. Det här viruset har kommit för att stanna.
Och det är just kunskapen om hur länge vaccinen skyddar mot sjukdom som han ser som avgörande för den fortsatta pandemibekämpningen.
– I dag saknar vi också bra läkemedel mot covid-19. Om vi hade haft det skulle vi verkligen kunna ta hand om dem som kommer till intensivvården och rädda liv.