- Jag tvekade men jag jobbar ibland inom vården så då är det praktiskt att ta det. Jag kände både tvivel och var lite rädd, säger Nemat Alimoradi som nu har tagit båda doserna.
Han är långt från den enda mannen som känt sig tveksam till att ta vaccinet.
Nya siffror från Folkhälsomyndigheten visar att mätbart färre män än kvinnor vaccinerat sig hittills – 58,9 procent av landets kvinnor över 18 år har hittills tagit både dos ett och två, motsvarande siffra hos männen är endast 52,7.
”Kanske mer rädda”
Störst är könsskillnaden i de yngre åldersgrupperna. Bland 30 till 39-åringar är det 45 000 fler kvinnor än män som kavlat upp ärmen och tagit båda doserna, detta trots att det finns något fler män och kvinnor i den åldersgruppen.
16-åriga Arash Khazanehdarloo sitter utanför Kistamässan i Stockholm, han ska själv få sin första dos om fem minuter.
Han berättar att det finns några av hans manliga vänner som sagt att de inte kommer ta vaccinet, varför de inte vill de har de dock inte pratat om.
- De kanske är mer rädda, säger han med ett axelryck.
Normer kan ligga bakom
Till en början förklarades skillnaden mellan könen med att det finns något fler kvinnor än män i de högsta åldersgrupperna, där störst andel fått vaccin. Men nu är bokningen sedan flera veckor öppna för alla över 18 år – och skillnaden ser ut att hålla i sig.
Vad det beror på råder det delade meningar om. Maskulinitetsnormer samt en generellt sett mindre erfarenhet av att ha kontakt med vården är några av de förklaringar som lyfts fram.
- Män kanske är mer envisa och inte vill följa vad andra gör, säger Larea Akrasho, som även hon ska ta sin första dos.
Karin Ottergård är fullvaccinerad sedan i våras. Nu sitter hon och väntar på sitt barnbarn som är inne och tar sin första spruta.
- De kanske är lite fegare, föreslår hon med ett skratt.