Sars-cov2 diskriminerar inte. Viruset, som ligger bakom sjukdomen covid-19, har lamslagit stora delar av samhället. Och tids nog kommer även den organiserade brottsligheten och gängkriminaliteten att påverkas, även om förändringarna ännu inte blivit synliga.
– Den senaste månaden har vi varken sett en ökning eller minskning av skjutningar. Den organiserade brottsligheten där många yngre människor är inblandade lever sitt eget liv, säger Sven Granath, analytiker på Polismyndigheten.
Samtidigt har pandemin med största sannolikhet lett till ett förändrat konsumentbeteende.
– En viss del av kundsegmentet har en minskad efterfrågan, exempelvis partyknarkare. Det är klart att folk är ute på krogen och dricker och festar mindre. Då kommer exempelvis kokain efterfrågas i mindre skara, säger Sven Granath.
”Bara en inkomstkälla av flera”
Kriminologen Christoffer Carlsson har en liknande syn på saken:
– Givetvis kommer deras narkotikaförsäljning att påverkas då den bygger på att folk är i rörelse och konsumerar. Jag har sett att man spekulerat i att efterfrågan på partydroger exempelvis borde minska, eftersom de ofta tas i klubbmiljön och det är ju inte en miljö folk är särskilt förtjusta i just nu, säger han.
– Men narkotika är bara en inkomstkälla av flera, ska man komma ihåg.
Stängda gränser får större påverkan på gängens och nätverkens inkomster.
– Att det inte finns något att sälja längre tror jag kommer leda till en ökad konkurrens. Man kanske kommer försöka driva in gamla skulder och försöka ge sig på något annat. Jag tror att branschen kommer hårdna, säger Sven Granath och fortsätter:
– Samtidigt får man minskade resurser på sikt. Men tyvärr tror jag att det inledningsvis kommer innebära att indrivningen ökar, med exempelvis fler skjutningar som följd.
”Kriminella läser också nyheter”
Den tredje faktorn som kan påverka den organiserade brottsligheten är hur hårt covid-19 slår mot Polismyndigheten. Enligt en hemlig pandemiplan kan upp emot hälften av alla poliser komma att bli sjukskrivna eller vara borta från arbetet i kölvattnet av coronasmittan.
– Vi har ju sett nya skjutningar den senaste tiden. Det kan bero på att både mediernas och myndigheternas strålkastarljus är riktat någon annanstans just nu. Även de rättsvårdande myndigheterna har fullt upp med att hantera och planera för coronasmittan för egen del, säger Christoffer Carlsson och fortsätter:
– Kriminella läser också nyheter, de vet att polisen är mer sårbar nu.