Med hjälp av en sms-tjänst lyckades iranska hackare i augusti förra året skicka runt 15 000 meddelanden till svenskar. Innehållet uppmanade till hämnd mot koranbrännare.
Nivån på angreppet var inte speciellt hög, konstaterar André Catry, som har en bakgrund inom Försvarets radioanstalt och Säkerhetspolisen.
I det här fallet har personerna bakom attacken troligtvis haft tillgång till en redan hackad dator där sms-tjänsten fanns tillgänglig, tror han, och därifrån kunnat skickat ut meddelandena. Metoden liknar de spam-mejl som folk får skickade till sig dagligen.
– Utifrån ett tekniskt perspektiv är det inte något avancerat angrepp, säger André Catry.
Propagandan kan förstärka en bild
Cyberattacken var i en liten skala. Propagandan, där det bland annat stod att ”de som förolämpat Koranen måste sota för sitt arbete”, får nödvändigtvis inte människor att ändra åsikt i en fråga, menar André Catry, men för rätt målgrupp kan det förstärka en bild de redan har.
– Syftet är att så splittring i det svenska samhället, säger han.
Att Åklagarmyndigheten och Säkerhetspolisen väljer att informera om attacken och peka ut Iran som ansvarigt visar på att myndigheterna agerar på ett annat sätt i dag än tillbaka i tiden.
– Historiskt sett har det varit omgärdat med väldigt mycket sekretess, speciellt om det sker från främmande makt, säger André Catry.
Ukraina en förebild
Enligt honom borde svenska myndigheter framöver alltid vara öppna med cyberangrepp av det slag som skedde under förra sommaren.
André Catry nämner Ukrainas sätt att informera om angrepp under kriget som en förebild. Där har myndigheter skapat en officiell sida där samtliga attacker mot det ukrainska samhället publiceras för allmänheten.
– Där är man väldigt öppen och det vill jag att man ska vara i Sverige också, säger André Catry:
– Om man hemlighåller all den här informationen blir vi icke-informerade medborgare, och det är bättre att vi är informerade.