Svensk polis har inlett flera förundersökningar efter riktade hackerattacker mot svenska myndigheter. Misstankarna är riktade mot Ryssland. Foto: Axel Heimken/TT

Cyberpolisen på NOA utreder it-angrepp mot myndigheter

Uppdaterad
Publicerad

En prorysk hackergrupp tar på sig ansvaret för en våg av överbelastningsattacker förra veckan.

Nu utreds it-angreppen av svensk cyberpolis.

– Får vi inte in information så är det nästan riskfritt att begå de här brotten mot Sverige, säger Björn Eriksson, gruppchef på cyberavdelningen på NOA.

Överbelastningsattackerna förra veckan sinkade flera svenska myndigheters hemsidor i flera timmar.

I en chattgrupp med tiotusentals medlemmar på Telegram tog en prorysk grupp på sig ansvaret.

I gruppen kritiserades utvisningen av ryska diplomater och den pågående utredningen av sabotage mot Nord Stream.

Pekar mot Ryssland

Nu har svensk polis inlett flera förundersökningar och man pekar särskilt ut den aktuella proryske gruppen som intressant att följa i utredningen:

-Det har inletts ett antal förundersökningar kring den senaste tidens överbelastningsattacker. Gällande attackernas ursprung så kan jag inte uttala mig i pågående förundersökning men vi följer den aktuella chatten som du nämner där en gruppering tar på sig ansvaret, säger Björn Eriksson, gruppchef på avdelningen för komplexa cyberbrott på polisens nationella operativa avdelning, säger Björn Eriksson, gruppchef på avdelningen för komplexa cyberbrott på polisens nationella operativa avdelning.

Ärendena utreds i första hand av polisregion Stockholm men flera andra myndigheter är involverade, uppger Björn Eriksson.

-Vi ser att det är någon med kapacitet som genomför attackerna men man kan få en ganska stark kraft i en överbelastningsattack bara genom att betala en viss summa så det finns inget som säger att det måste vara en statsaktör i det här fallet.

”Mörkertalet är extremt”

Polisen vädjar nu till fler myndigheter att anmäla om de drabbats.

– Det är ett fåtal som polisanmäler när man blir utsatt för dataintrång och mörkertalet är väldigt stort.  Vi behöver få in information för att kunna utreda och eventuellt lagföra i slutändan. Får vi inte in information så är det nästan riskfritt att begå de här brotten mot Sverige.

Försvarsminister Pål Jonson (M) uppger att han får löpande dragningar om cyberläget, där den här typen av överbelastningsattacker ingår. Även han kopplar den senaste tidens angrepp till den aktuella proryska gruppen:

– Vi får löpande underrättelser kopplade till risk- och sårbarheter, det har varit ett antal överbelastningsattacker över tid och man har även kunnat attribuera dem, de har själva gett sig till känna. Sedan är det är viktigt att komma ihåg att en hel del av de här angreppen inte är särskilt sofistikerade, säger Pål Jonson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
It-säkerhetsexperten: Väldigt kostsamma attacker. Foto: Sebastian Strandberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.