Då kan Sverige som tidigast ha en ny regering

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag ska Ulf Kristersson (M) slutrapportera till talmannen. Om han då säger att han har ett regeringsunderlag klart kan en statsministeromröstning i riksdagen ske redan på fredagen, meddelar talmannens pressekreterare. Den nya oppositionen menar att regeringsförhandlingarna går för långsamt. 

Att en omröstning inte kan ske direkt handlar om att talmannens förslag på statsminister först måste bordläggas, alltså skjutas upp, två gånger innan riksdagen röstar. Detta gör man för att ledamöterna ska hinna få lite betänketid. 

För att en regering ska kunna tillträda krävs däremot att det först hålls en konselj, vilket är ett regeringssammanträde där kungen är ordförande, på slottet. Med det i åtanke är måndagen den 17 oktober ett sannolikt datum för en ny regering att tillträda. 

Regeringsskiftet sker formellt vid konseljen. Ett scenario är alltså omröstning av förslag till statsminister 14/10 och konselj 17/10”, skriver talmannens pressekreterare Pernilla Eldblom i ett mejl till SVT Nyheter.

”Vilselett svenska folket”

Allt detta bygger så klart på att Ulf Kristersson redan på onsdag förhandlat klart med Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna – och att de faktiskt kommit överens. Något vi ännu inte vet om han kommer lyckas med. Alldeles oavsett har nu kritiken om att det tar för lång tid börjat komma från den nya oppositionen.  

– Ulf Kristersson sa tydligt att han hade ett regeringsalternativ som snabbt kunde tillträda. Nu visar det sig inte stämma. Han har uppenbart vilselett svenska folket. Han hade inget regeringsalternativ och det är ju tydligt nu, säger Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

För er tog det 134 dagar att bilda regering, är det rätt av Socialdemokraterna att säga att det tar lång tid?

– 2018 var exceptionellt med framförallt Centerpartiet och Liberalerna som funderade på om de skulle kunna släppa fram en regering med stöd av Sverigedemokraterna. Sedan landade de i ett nej, och efter det gick det ganska fort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.