Annie Lööfs tidigare stabschefs förhandlingsknep: ”Skitbra att skapa dålig stämning”

Uppdaterad
Publicerad

Planerade utbrott, fejkad ilska och folk som stormar ut ur rummet. Just nu pågår hårda överläggningar mellan M, SD, KD och L – här är Annie Lööfs tidigare stabschefs bästa tips på hur man lyckas i en förhandling.

– Man skapar medvetet dålig stämning, säger Kristian Ljungblad i Politikbyrån.

Bakom stängda dörrar sitter just nu relativt okända partiföreträdare och förhandlar om Sveriges nästa regering. Bland annat ska det avgöras hur det blir med Moderaternas lyxkontor – och vem blir nästa talman? Och så regeringsfrågan så klart.

Kristian Ljungblad, som i dag arbetar på kommunikationsbyrå, är en veteran inom Centerpartiet och har bland annat arbetat som stabschef hos den avgående partiledaren Annie Lööf. Således är han en erfaren förhandlare – och han har en hel del tips till tjänstemännen som förhandlar åt M, SD, KD och L.

Politikbyrån

– Vi svenskar tycker ju om konsensus, vi tycker inte om konflikter. Så det kan vara skitbra att skapa dålig stämning i ett förhandlingsrum. Jag har suttit i förhandlingar där man har planerade utbrott och uppbrott, säger han i Politikbyrån och fortsätter:

– Man har i förhandlingsdelegationen bestämt en särskild sak händer, då blir vi arga och så går vi ut. Det skapar ju en extremt osäker situation i förhandlingarna för man kan inte bedöma om det är ett sammanbrott på riktigt eller inte.

”Annars har man inte förhandlat till botten”

Enligt Kristian Ljungblad kan dålig stämning faktiskt leda till reella genombrott.

– Annars har man inte förhandlat till botten.

De okända tjänstemännen har en mycket viktig roll i bildandet av Sveriges nya regering. Politikbyrån luskar i vad de bestämmer – vilka bildar regering, hur blir det med Moderaternas lyxkontor och vem blir nästa talman?

”I samband med januariavtalet stormade vi ut”

Har du själv något exempel på när du har stormat ut ur rummet?

– Haha. I samband med januariavtalet så hände det att vi stormade ut ur förhandlingsrummet just för att skapa den där osäkerheten bland partierna. Men också för att det var osäkert om vi skulle komma överens.

– Då skapar man ju den där lilla extra osäkerheten och dåliga stämningen som gör att man kommer vidare och faktiskt flyttar fram positionerna, fortsätter Kristian Ljungblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet