I oktober meddelade regeringen och Vänsterpartiet gemensamt att de hade kommit överens om att kraftigt begränsa de privata välfärdsbolagens rätt att ta ut vinst. Och idag presenteras direktiven för utredningen.
Utredningen ska ledas av Ilmar Reepalu, säger civilminister Ardalan Shekarabi till SVT på torsdagsmorgonen.
– Vi ville ha en person som har lång erfarenhet av den kommunala verksamheten. De här frågorna som handlar om skola, omsorg och sjukvård drivs ju av kommuner och landsting – så det är viktigt att det är någon som har kunskap och erfarenhet av kommunal verksamhet.
”Måste utvärdera misstagen”
Huvudsyftet med utredningen är, enligt civilministern, att se till att skattepengar inte hamnar som vinst i ägarnas fickor. Utredningens uppdrag gäller de offentligt finansierade välfärdstjänsterna inom vård skola och omsorg – plus HVB-hem och annan verksamhet inom socialtjänsten.
– Det handlar om kvalitetsregler, bemanning och andra typer av regler som kan säkerställa att resurserna används till det de är avsedda för, säger Shekarabi i SVT:s Gomorron Sverige.
Precis som i Danmark, där man bland annat har infört totalnej mot vinster inom skolsektorn men tillåter vinster i äldrevården, menar Ardalan Shekarabi att det i utredningen kommer att finnas möjlighet att ta till olika lösningar i olika sektorer.
– Det är klart att det kommer krävas olika typer av regler, särskilt när det handlar om regler som ska säkerställa kvalitén. Kvalitetsparametrarna ser ju väldigt olika ut i olika sektoter i välfärden.
Mer insyn
I en artikel på DN Debatt konstaterar Shekarabi, tillsammans med Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt, att kommuner och landsting köper allt fler tjänster från privata utförare. Köp av vård och omsorgstjänster ökade från 19 miljarder 2006 till 35 miljarder 2013.
Enligt Ardalan Shekarabi är ett av utredningens syften att skapa mer insyn i de privata aktörer som finns i den offentliga välfärden, något han idag menar att det inte finns tillräckliga regler kring.
– Det är märkligt. Även om verksamheten drivs av privata aktörer så är det våra skattepengar som går dit. Då ska vi också kunna se till att resurserna används på rätt sätt.
– Kommuner och medborgare kommer att kunna följa exakt hur resurser används på enhetsnivå, att de inte används till saker de inte är avsedda för, fortsätter civilministern.
Svår balansgång
Poängen är inte att stoppa de privata aktörer som redan finns, säger Ardalan Shekarabi. Många av dem fungerar bra. Det viktiga är att se till att det inte kommer in oseriösa aktörer som drar ned på kvalitén för att dela ut vinst.
Samtidigt säger han att det är en svår balansgång att tillsätta hårda kvalitetsregler – och ändå behålla handlingsutrymme för att skapa innovation och utveckling. Men något måste göras.
– Om det är så att en kommun satsar på omsorgen och vill höja bemanningen, och ger mer resurser till de som bedriver omsorgsverksamhet. Då ska ju de pengarna användas till fler i personalen, och inte hamna i skatteparadis, slår civilministern fast.
Bredare uppdrag
Utredningens uppdrag blir bredare än vad som tidigare nämnts. Vård, skola och omsorg, inklusive HVB-hem och annan verksamhet inom socialtjänsten är huvuddelarna i utredningen. Men i uppdraget ingår även att utreda vinster i tillfälliga asylboenden och personlig assistans.
Enligt utredningsuppdraget ska ett förslag läggas fram i slutet av 2016, därefter kommer regeringen att föra samtal med alla demokratiska partier, säger Ardalan Shekarabi.
– Det finns ideologiska skillnader, men jag tror också att det finns en bred enighet om att vi måste säkra kvalitén i välfärden. Medborgarna förväntar sig av oss politiker att vi tar tag i detta. Vi vill ha mångfald och valfrihet, men det förutsätter ju att vi kan säkerställa kvalitén.