Dålig munhygien hos ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar borstar tänderna ofta, men inte tillräckligt noga. De har få hål, men riskerar att tänderna lossnar om ett antal år. -Vi behöver bli bättre på att informera rätt, säger lektor Kajsa Henning Abrahamsson.

Mer plack

En studie som gjorts om 19-åringar i Västra Götaland visar att sju av åtta hade mer plack på tänderna än vad som anses acceptabelt. I genomsnitt hade 19-åringarna bakteriebeläggningar på hälften av alla tandytor. Det var också omkring hälften som hade inflammation i tandköttet.

Tre av fyra uppgav dock att de borstar tänderna minst två gånger om dagen.

-Det är en väldigt hög siffra. Men det måste vara effektivt också. Det är väl där det brister. De borstar inte så att det blir rent, säger lektor Kajsa Henning Abrahamsson, som är en av forskarna bakom studien.

-Vi i tandvården kanske behöver visa bättre hur man gör, funderar hon.

Färre hål

Trots bakterierna finns inget som pekar mot att ungdomarna har många hål i sina tänder.

-Vi har inte tittat på det. Men man vet att människor har mycket färre hål nu än tidigare, särskilt barn och ungdomar.

Att hålen blivit färre beror främst på den flitiga användningen av fluor, särskilt i tandkräm.

-Fluor stärker tandytan, men hjälper inte mot det som har med tandköttet att göra, framhåller Kajsa Henning Abrahamsson.

Glöms bort

De få hålen kan bidra till att risken för att tänderna lossnar glöms bort. Bakterier som samlas vid gränsen mellan tandyta och tandkött leder till inflammation i tandköttet, vilket i sin tur kan orsaka tandlossning. Det senare drabbar dock sällan unga personer.

-Det är svårt att motivera ungdomar att förebygga en sjukdom som kanske uppstår någon gång i framtiden. Men det kanske finns andra sätt, som att tala om hur viktigt det är att vara fräsch i munnen, säger Kajsa Henning Abrahamsson.

Fluordepå

I kampen mot bakterier, inflammation och tandlossning kan det vara lika bra att borsta tänderna noggrant en gång per dag, som att borsta flera gånger slarvigt.

-Men man får en extra fluordepå genom att borsta flera gånger, och det är viktigt för att undvika karies som ger hål, påpekar Abrahamsson.

500 ungdomar deltog i studien, som gjorts av Sahlgrenska akademin. En liknande studie i början av 2000-talet gav i stort sett samma resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.