Finansminister Mikael Damberg har flera förslag på hur Sverige ska nå målet om två procent av BNP till försvaret. Foto: SVT

Damberg föreslår beredskapsskatt och pausning av statsskuld

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Mikael Damberg (S) tycker att Sverige bör pausa avbetalningen av statsskulden för att nå målet om två procent av BNP till försvaret. Han vill också att Sverige överväger att införa en beredskapsskatt för höginkomsttagare.

Att Sverige ska lägga två procent av BNP, bruttonationalprodukten, på försvaret, tycker finansministern är ”helt rätt”. Att försvaret ska rustas upp till de nivåerna meddelades av regeringen i mars i år och enligt försvarsmakten är det möjligt att nå målet under 2028.

 – Jag tycker också man kan diskutera om man ska ha beredskapsskatt för dem med de absolut högsta inkomsterna, så att försvarsutbyggnaden inte tränger ut de satsningar vi måste göra på äldreomsorgen, skolan och välfärden, säger Damberg (S) i Ekots lördagsintervju.

Sverige och Nato

Två procent av BNP är den summa som Natos medlemsländer förväntas lägga på sina försvarsmakter men endast åtta av Natos 30 medlemsländer når i dag upp till det målet.

M kritiskt

När SVT Nyheter i slutet av mars undersökte riksdagspartiernas inställning till beredskapsskatt för att finansiera försvarssatsningen var en majoritet emot det.

M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson är kritisk:

– Att i ett läge där man under åtta år redan höjt 46 skatter föreslå ytterligare en skatt som ska ta in väldigt många miljarder, visar att man inte lyssnar på människor och att man inte kan prioritera kärnuppgifterna, säger hon till Ekot efter Dambergs uttalande om beredskapsskatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet