Damberg (S): Hoppats på att få med fler partier

Publicerad

Oppositionens och regeringens pensionsförslag ligger relativt nära varandra. Men trots detta har man inte lyckats komma överens. Båda sidor betonar nu olikheterna i förslagen.

– Något jag inte vill kompromissa om är att den som arbetat ett helt liv också ska få en förstärkning, säger Elisabeth Svantesson (M) i Aktuellt.

Enligt finansminister Mikael Damberg (S) har regeringen haft som mål att nå en bred överenskommelse.

– Vi hade hoppats på att det skulle gå. Vi hade överläggningar i pensionsgruppen och då har man diskuterat olika förslag. Vi ändrade vårt förslag för att fler partier skulle kunna vara med, säger Damberg.

Han är kritisk till oppositionens pensionsförslag.

– Sedan vill jag säga att det är ganska stor skillnad. Det är nästan en miljon människor som får en förbättrad garantipension med vårt förslag.

– För att oppositionens förslag ska komma upp i nivå då krävs det här bostadstillägget, men det är bara 300 000 personer som får det. Det är ganska stor skillnad i kostnader, bara i år är det 2,4 miljarders kronor skillnad mellan våra förslag, där vårt är mycket större.

M: Ge mer till den som jobbat

Men enligt Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, har flera faktorer gjort det svårt att komma överens med regeringen.

– I grund och botten är jag väldigt glad över att det här ”Nooshi-tillägget” försvunnit. Det har till och med Nooshi Dadgostar (Vänsterpartiets partiledare, reds anm.) backat från. Detta är ändå bättre än vad som var från början, säger hon.

– Vi är överens om att stärka mest till de som har det svårast, men även den som jobbat ett helt arbetsliv som har 11-, 12-, 13 000 i pension behöver få en förstärkning. Med vår skattesänkning får alla pensionärer det. Det röstar Socialdemokraterna mot i dag, det tycker jag är synd.

Se SVT:s räkneexempel om de olika pensionsförslaget i klippet ovan.

Fakta: Pensionsförslagen

Regeringens, C, V, och MP:s pensionsförslag:

Garantipensionen höjs med 1 000 kronor (800 efter skatt) i månaden från augusti. Första utbetalningen kan dröja något.

Lägsta garantipensionen för ensamstående skulle därmed bli cirka 9 800 kronor i månaden.

Konsumtionsstödet i bostadstillägget höjs med 100 kronor från oktober.

Det förstärkta jobbskatteavdraget för personer över 65 år föreslås höjas 2023.

En ”gas” i pensionssystemet som ökar pensionerna i goda ekonomiska tider ska utredas.

Motförslaget från M, KD, SD och L:

Garantipensionen höjs med 600 kronor (480 efter skatt) per månad från oktober.

Bostadstillägget höjs med 350 kronor för ensamboende och 175 kronor för sammanboende.

Skatten på pension föreslås sänkas för alla den 1 januari 2023.

För de med en total pensionsinkomst över 14 000 kronor blir sänkningen 200 kronor i månaden.

Inför en ”gas” i pensionssystemet

Allmänt om garantipension:

Garantipension kan de få som inte har arbetat, arbetat kort tid eller haft låg inkomst. Garantipensionen minskas av annan inkomstpension. Pensionärer med över 14 000 kronor i månaden får ingen garantipension alls.

Källor: Socialdepartementet, utskottsinitiativet från M, KD, L och SD

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.