– Jag är rädd för att vi får en debatt i Sverige där man talar om det ”nya normala”, att skjutningar är någon form av normalitet i Sverige. Så ska vi inte ha det och så ska det inte gå till. Vi gör just nu kraftfulla satsningar, och polisen organiserar sig på ett nytt sätt för att komma åt grova kriminella verksamheter.
Han menar också att situationen i flera städer går att koppla till resursproblemet hos polisen.
– Det här är ett uttryck för att vi har en för svag polisorganisation i Sverige och haft det under lång tid, säger Damberg.
– Det finns en bred politisk enighet nu i Sveriges riksdag om att vi ska ha 10 000 fler polisanställda som har en mer lokal närvaro. Men att man också ska kunna kraftsamla resurser från hela landet där det verkligen behövs för att verkligen kunna tränga tillbaka det.
Kraftsamla i samhället
Samtidigt lyfter han fram att vi inte kan tro att polisen ensam kan klara av de här problemen.
– Det måste vi göra som samhälle. Rikspolisen efterlyser hur kan vi kraftsamla i samhället för att jobba ihop myndigheter, socialtjänst, skola, och andra insatser för att se till att unga människor inte dras in i de här miljöerna och det är ett arbeta som jag tror är jätteviktigt.
Satsning på polisen
I Moderaternas och Kristdemokraternas budget står det att polisen ska få 1 000 kr mer i månaden under tre år, utöver vad den vanliga avtalsrörelsen ger. Kommer poliserna att få sina extrapengar?
– Vi kommer att återkomma i höst med vår samlade budget. Men det finns en bred politisk enhet om stora satsningar på polisen. Däremot är jag något försiktigt, som ansvarig minister, att lägga mig i löneförhandlingen. Polisen kommer att få ökade resurser, med möjlighet att växa som organisation med målet 10 000 fler anställda, bland både poliser och civilanställda, säger Mikael Damberg i Agenda.