29 tvångsomhändertagna på rymmen från svenska ungdomshem

Uppdaterad
Publicerad

Det har skett över 260 rymningar från statens ungdomshem i år.

En av rymlingarna är en tonåring som kopplas till ett Stockholmsgäng och som i juni skulle ha ställts inför rätta i Solna tingsrätt för grovt vapenbrott.

Men tonåringen rymde från Sis-hemmet och rättegången fick skjutas upp, kan SVT berätta.

19-åringen kopplas till ett kriminellt nätverk som kopplas till flera dödsskjutningar i nordvästra Stockholm. Han har avtjänat tio månaders ungdomsövervakning på Sis Stigby på Visingsö utanför Jönköping. Påföljden är ny sedan förra året, och gäller i hans fall ett grovt vapenbrott.

I början av juni skulle han ha ställts inför rätta för ett annat grovt vapenbrott från våren 2020. Då hittade polisen en pistol och ett laddat magasin hos en känd rapartist i samma gäng. Tonåringen, som då bara var 16 år, tog på sig brottet. Polisen misstänker att han försökte skydda artisten för att visa lojalitet.

Över 260 rymningar

Eftersom han rymde fick rättegången mot honom och rapartisten skjutas upp.

– Det är inte bra så klart, konstaterar Catharina Högberg, institutionschef på Sis Stigby.

Den åtalade 19-åringen är en av många som rymt från statens 21 ungdomshem. Hittills i år har det skett över 260 rymningar.  Två tredjedelar har avvikit i samband med exempelvis beviljade hembesök och utflykter. För tillfället är 29 ungdomar, både pojkar och flickor, på fri fot.

Sis Stigby på Visingsö har de senaste månaderna haft problem med våld. Personal har tvingats låsa in sig i väntan på polis. Nyligen blev en tvångsvårdad kille fritagen efter att ett fönster brutits upp med en vinkelslip.

Se över säkerheten

Ansvariga på Sis säger att säkerheten ses över, bland annat ska ungdomshemmen göra bättre säkerhetsutredningar kring de unga.

I sommar har myndigheten tvingats gå upp i stabsläge på grund av både personal- och platsbrist på ungdomshemmen, vilket SVT rapporterat om.

Och det är utöver alla tvångsomhändertagna ungdomar med svår problematik som avvikit.

Johan Feldtmann är chef för Sis stabsorganisation:

Är du nöjd med säkerheten då, när detta kan ske?

– Nej. Två av våra ungdomshem har blivit säkerhetsklassade nyligen. Ytterligare en institution planeras att bli säkerhetsklassad. Tanken är att vi ska stärka säkerheten på de ungdomshemmen för att det ska bli svårare med den här typen av avvikningar, att vi ska förhindra dem.

Den åtalade tonåringen från Stockholm greps nyligen och är häktad. Rättegången mot honom och rapartisten är planerad att hållas i början av augusti.

Så många avviker från Sis

2018: 534

2019: 503

2020: 462

2021: 364

Fram till 20 juli har det varit 261 avvikningar i år.

Flest avvikningar har det varit från Ljungbacken (30 st), Rebecka (25 st), Stigby (21 st), Margretelund (18 st), Nereby (18 st).

Just nu är 29 ungdomar, varav nio flickor, på rymmen från SiS. Tre är dömda till sluten ungdomsvård, LSU. Ingen som är på rymmen är dömd för mord eller dråp.

Källa: Sis

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.