Richard Tellström, docent i måltidskunskap, förklarar hur våra köttvanor har sett ut. Foto: Caroline Nilsson

Därför äter vi så mycket kött i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna äter betydligt mer kött än genomsnittet i världen och mer än genomsnittet i EU. Här förklarar mathistorikern Richard Tellström varför vi har ätit så mycket kött i Sverige och vad det är som avgör vilken typ av kött vi äter.

Konsumtionen av kött har minskat de senaste två åren men vi ligger fortfarande på en historiskt hög konsumtionsnivå.

Svenskarna är historiskt sett ett spannmålsätande folk. Höjda levnadsstandarder och lägre köttpriser har dock lett till att konsumtionen av kött ökat kraftigt de senaste 30 åren.

– När vi fick det bättre under senare delen av 1900-talet började vi lägga guldkant på tillvaron i form av alla olika köttslag, säger Richard Tellström.

Se mer i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.