Vi äter mindre importerat kött, mer svenskproducerat kött och sammantaget mindre kött totalt. Det visar ny statistik från Jordbruksverket som presenteras i dag.
I snitt minskade svenskarnas köttkonsumtion med 2,2 kilo per person under 2018. Därmed noteras den lägsta konsumtionen av kött i Sverige på över tio år.
Enligt Jordbruksverket beror förändringen dels på rådande mattrender men också på att svenskarna intresserar sig mer för hållbarhetsfrågor generellt.
– Alla vet i dag att köttproduktionen bidrar mer till växthusgaser än vegetabilieproduktionen, säger Åsa Lannhardt som är jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket.
Högt i jämförelse
I en internationell jämförelse sticker Sverige fortfarande ut som ett land med relativ hög köttkonsumtion.
Den senaste jämförelsen från OECD är från 2017 och visar att den svenska konsumtionen är högre än både genomsnittet i EU och vårt grannland Norge. Samtidigt ligger vi en bit under riktigt stora köttkonsumenter som USA och Argentina.
”Kommer sjunka lite till”
Sett ur ett långt perspektiv har den svenska köttkonsumtionen ökat de senaste 30 åren. Den hittills högsta noteringen i Sverige nåddes 2016. Men de senaste två åren har konsumtionen alltså minskat.
Åsa Lannhard på Jordbruksverket tror att den sjunkande trenden kommer fortsätta och att vi får se ytterligare minskningar de kommande åren.
– Ibland kan man se att saker som sjukdomar och finanskriser påverkat köttkonsumtionen på kort sikt. Men nu är det är flera trender som sammanfaller som gör att den antagligen kommer att fortsätta minska, säger hon.
Mer svenskt kött
Noterbart i statistiken är också att andelen svenskt kött vi konsumerar fortsätter öka. Enligt Jordbruksverket har god efterfrågan och stabila producentpriser lett till fler lantbruksdjur de senaste åren.
Samtidigt minskar importen av utländskt kött, vilket alltså gör att den totala konsumtionen minskar. Även den förändringen kan kopplas till svenskarnas intresse för hållbarhetsfrågor, menar Åsa Lannhard.
– Det började egentligen 2013 när vi pratade väldigt mycket om antibiotikanvändningen på djur. Då såg vi snabbt att importen minskade. Men det har också att göra med att fler och fler förstår att klimatavtrycket från köttproduktionen i Sverige är lägre än det globala genomsnittet.
Det här visar statistiken
Statistiken från Jordbruksverket visar mängden kött vi konsumerar per capita i slaktad vikt. Det innebär att ben, senor, putsfett och andra delar av djuret som vi inte äter ingår i siffrorna. I statistiken ingår inte hemslakt – den redovisas normalt sett med ett års fördröjning och kallas då totalkonsumtionen.
Statistiken visar alltså inte hur mycket kött vi faktiskt stoppar i magen. Jordbruksverket räknar med att det kött som hamnar på tallriken är ungefär hälften av den vikt som här presenteras i statistiken.
Källa: Jordbruksverket