En vegetarisk mattrend och ökad medvetenhet om hållbarhetsfrågor tros ligga bakom minskningen av den svenska köttkonsumtionen. Foto: Pontus Lundahl/TT, Janerik Henriksson/TT

Köttkonsumtionen i Sverige minskar

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarnas konsumtion av kött minskar för andra året i rad. Inte sedan 2007 har vi ätit så lite kött som under förra året. Men jämfört med många andra länder är konsumtionen fortfarande hög.

Vi äter mindre importerat kött, mer svenskproducerat kött och sammantaget mindre kött totalt. Det visar ny statistik från Jordbruksverket som presenteras i dag.

I snitt minskade svenskarnas köttkonsumtion med 2,2 kilo per person under 2018. Därmed noteras den lägsta konsumtionen av kött i Sverige på över tio år.

Enligt Jordbruksverket beror förändringen dels på rådande mattrender men också på att svenskarna intresserar sig mer för hållbarhetsfrågor generellt.

– Alla vet i dag att köttproduktionen bidrar mer till växthusgaser än vegetabilieproduktionen, säger Åsa Lannhardt som är jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket.

Högt i jämförelse

I en internationell jämförelse sticker Sverige fortfarande ut som ett land med relativ hög köttkonsumtion.

Den svenska köttkonsumtionen är högre än genomsnittet i både världen och EU (EU-28). Foto: Eva Eliasson/SVT Grafik

Den senaste jämförelsen från OECD är från 2017 och visar att den svenska konsumtionen är högre än både genomsnittet i EU och vårt grannland Norge. Samtidigt ligger vi en bit under riktigt stora köttkonsumenter som USA och Argentina.

”Kommer sjunka lite till”

Sett ur ett långt perspektiv har den svenska köttkonsumtionen ökat de senaste 30 åren. Den hittills högsta noteringen i Sverige nåddes 2016. Men de senaste två åren har konsumtionen alltså minskat.

Den rödmarkerade delen av grafen visar de senaste två årens minskning i köttkonsumtion. År 2016 var konsumtionen 87,7 kilo per person medan den 2018 var 83,5 kilo per person. Foto: Eva Eliasson/SVT Grafik

Åsa Lannhard på Jordbruksverket tror att den sjunkande trenden kommer fortsätta och att vi får se ytterligare minskningar de kommande åren.

– Ibland kan man se att saker som sjukdomar och finanskriser påverkat köttkonsumtionen på kort sikt. Men nu är det är flera trender som sammanfaller som gör att den antagligen kommer att fortsätta minska, säger hon.

Mer svenskt kött

Noterbart i statistiken är också att andelen svenskt kött vi konsumerar fortsätter öka. Enligt Jordbruksverket har god efterfrågan och stabila producentpriser lett till fler lantbruksdjur de senaste åren.

Samtidigt minskar importen av utländskt kött, vilket alltså gör att den totala konsumtionen minskar. Även den förändringen kan kopplas till svenskarnas intresse för hållbarhetsfrågor, menar Åsa Lannhard.

– Det började egentligen 2013 när vi pratade väldigt mycket om antibiotikanvändningen på djur. Då såg vi snabbt att importen minskade. Men det har också att göra med att fler och fler förstår att klimatavtrycket från köttproduktionen i Sverige är lägre än det globala genomsnittet.

Det här visar statistiken

Statistiken från Jordbruksverket visar mängden kött vi konsumerar per capita i slaktad vikt. Det innebär att ben, senor, putsfett och andra delar av djuret som vi inte äter ingår i siffrorna. I statistiken ingår inte hemslakt – den redovisas normalt sett med ett års fördröjning och kallas då totalkonsumtionen.

Statistiken visar alltså inte hur mycket kött vi faktiskt stoppar i magen. Jordbruksverket räknar med att det kött som hamnar på tallriken är ungefär hälften av den vikt som här presenteras i statistiken.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.