Agenda i SVT tar upp frågan om desinformation i sociala medier. Foto: SVT

Därför debatterar vi sociala medier i Agenda

Uppdaterad
Publicerad

Stormningen av den amerikanska kongressen den 6 januari har väckt mycket starka reaktioner över hela världen. Inte minst har sociala mediers betydelse för organiseringen och uppviglingen som ledde fram till attacken hamnat i fokus.

Nätjättar som Twitter har efter stormningen helt stängt av Donald Trump och tillsammans med flera andra av de sociala medieplattformarna har man rensat bort hundratusentals konton och inlägg som vidarebefordrat lögner och konspirationsteorier.

Men reaktionerna syns nu också i den inrikespolitiska debatten i Sverige. När riksdagen i förra veckan höll årets första partiledardebatt riktades skarp kritik från flera håll mot Sverigedemokraterna och den ton som partiets företrädare använder i sociala medier.

Stefan Löfven sa i riksdagen, med tydlig hänvisning till Sverigedemokraterna, att det finns krafter även i Sverige som vill undergräva demokratin. Händelserna i USA används som argument för socialdemokraterna att kritisera sina politiska motståndare på hemmaplan.

Också centerledaren Annie Lööf varnade på samma tema för att de strömningar som finns i USA också kan få fäste här i Sverige. Anklagelser som helt avfärdades av SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Det är alldeles tydligt att den debatt om innehåll och tonläge i de sociala medierna som förts under lång tid har fått förnyad aktualitet efter det som har hänt i USA. För att diskutera detta har Agenda därför bjudit in regeringens digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD).

I ett av våra inslag intervjuar vi Adam Scharp som tidigare var hög chef inom Twitter och ansvarig för avdelningen för nyheter och politik. Han tror att utvecklingen kommer att leda till större krav på nätjättarna att själva moderera sina plattformar men också skärpt lagstiftning.

Vi berättar också om att EU-kommissionen har lagt fram ett förslag om gemensam lagstiftning för att tvinga sociala medieföretagen att plocka bort innehåll som är olagligt. Lögner eller konspirationsteorier berörs däremot inte av det förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.