En kraftig ökning av spigg har lett till ett regimskifte i Östersjön. Tidigare åt rovfiskar som gädda och abborre upp spiggen men nu är det istället den lilla fisken som äter upp rovfiskarnas ägg och larver. Det här leder till sämre fiske och grumligare badvatten.
– Vi har sett en minskning av gädda och abborre i Östersjön men först nu kunnat koppla det till spiggökningen. Samtidigt är spiggen bra föda för rovfisken, så det är en maktkamp och nu håller spiggen på att ta över väldigt stora delar av kusten och längre och längre in i skärgårdarna, säger Ulf Bergström, forskare och docent i ekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Bidrar till övergödning
Han ingår i en forskargrupp som tittat på den så kallade spiggvågen och vilka konsekvenser det ger för Östersjön. Spiggen simmar in i vikar på våren för att leka och passar då på att äta upp rovfiskens ägg och larver. De äter också mindre kräftdjur, som tångmärlor, vilket ökar på symptomen för övergödning.
– Tångmärlor äter grönalger men mer spigg ger färre tångmärlor vilket gör att grönalger växer. De skuggar ut annan vegetation som blåstång vilket till exempel leder till grumligare badvatten, säger Johan Eklöf, forskare och docent i marinbiologi vid Stockholms universitet.
Flera orsaker
Orsakerna till att spiggen ökar tros vara flera, bland annat kan minskningen av strömming spela en roll. Andra orsaker tros vara övergödning och klimatförändringar eftersom spiggen gynnas av att vattnet blir varmare.
Forskarna tittar nu vidare på vilka mekanismer som kan ligga bakom spiggvågen, varför vissa vikar drabbas hårdare än andra och vilka åtgärder som behövs.
Det har ju larmats om Östersjön länge, är loppet kört?
– Nej, det går att vända. Vi har sett att fiskbestånd har stor potential att återhämta sig. Det tar några år men inte en hel mansålder, säger Ulf Bergström.